Wykonanie
Wegański tofurnik z persymoną podany z siekanymi raw
nerkowcami,
orzechami cedrowymi i pestkami
granatu/przepis własny//1 porcja/350 g
tofu naturalnego25 g
mąki kokosowejłyżka wegańskiego zamiennika
jajka w proszku + 2 łyżki
mleka roślinnego(można spróbować z "
jajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego)szczypta
solikopiasta łyżka wiórek
kokosowychkilka kropel ekstraktu
waniliowegołyżeczka
oleju kokosowego do natłuszczenia formyłyżka
syropu z kwiatu
kokosamała persymona
nerkowce i
orzechy piniowe do dekoracji
Tofu zmiksować na gładką masę z "wegańskim
jajkiem" i
solą.Dodać
mąkę kokosową, ekstrakt i
syrop. Ponownie zmiksować.Na koniec dodać wiórki
kokosa i wymieszać.Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni.Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone w plastry 2/3 persymony.Następnie przełożyć doń masę, a na wierzchu ułożyć dwa pozostałe plastry
owocu.Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator).Po tym czasie wyjąć i udekorować
orzechami.Jeść na ciepło lub zimno zależnie od preferencji.Smacznego!