Wykonanie
Dziś kilka słów o kolejnej nowince, jaką miałam przyjemność testować- VitaFiber!Zalety VitaFiber:- bogaty w błonnik- jest naturalnyn prebiotykiem- poprawia pracę układu pokarmowego- jest niskokalorycznym słodzikiem- pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i
cukru we
krwi- ma niski indeks glikemiczny- poprawia przyswajalność minerałów- bezglutenowy- wolny od alergenów, sztucznych barwników i konserwantów- nie powoduje powstania nadmiernej ilości gazu w jelitach, w przeciwieństwie do inuliny czy fruktooligosacharydów- przyjazny dla wegan :)Jego inna nazwa to tzw. IMO, czyli Izomaltooligosacharydy. Według Wikipedii, składają się one z węglowodanów o krótkim łańcuchu, będących odpornymi na trawienie. IMO występują naturalnie w niektórych rodzajach żywności, a surowcem stosowanym do ich wytwarzania jest
skrobia. Mówiąc prościej IMO to słodki błonnik :)Co jest najlepszego w VitaFiber? Chyba to, że nie podnosi poziomu
cukru we
krwi!Jak wspomniałam, VitaFiber jest również prebiotykiem, czyli oporną na działanie enzymów trawiennych substancją, która utrzymuje dobrą
florę bakteryjną jelit.Jak smakuje? Całkiem podobnie jak
cukier, nie ma gorzkawego posmaku jak np. suszone liście
stewii. Dużą zaletą jest brak uczucia chłodu na
języku, jak np. po spożyciu
ksylitolu.Ja miałam okazję próbować formy sproszkowanej, jednak bardzo łatwo można zmienić VitaFiber w
syrop (który również można kupić gotowy).Czy ma jakieś minusy?Pewnie, jak każdy produkt... na pewno jest nim cena. Jednak warto zapłacić trochę więcej za zdrowy, a do tego naturalny produkt. Tanie są najwyżej sztuczne słodziki. :)Oprócz ceny, jest nim także niższa od
cukru wydajność. Nie możemy zastąpić nim
cukru np. w cieście w stosunku 1:1. VitaFiber jest o ok. 50% mniej słodki, ale za to... genialnie się rozpuszcza w ciepłej herbacie czy
mleku.Do czego można go użyć?VitaFiber doskonale nadaje się jako dodatek do
napoju (np.
kawy!),
jogurtu, a także słodkich wypieków. Często stosuje się go jako bazę do domowych batonów proteinowych. Co ciekawe, to właśnie izomaltooligosacharydy są jednym z głównych składników słynnych Questów!Można również zrobić z niego wspomniany już
syrop. Wystarczy, że zmieszamy 30 ml
wody ze 100 g sproszkowanego VitaFiber, a następnie mieszając, będziemy delikatnie podgrzewać. Po około 10 minutach
syrop będzie gotowy. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę
wody, jeśli chcemy, by miał rzadszą konsystencję. W wypiekach możemy nim zastąpić niewielką część
mąki. Dobrze sprawdza się również jako zamiennik
cukru pudru, od którego rozpuszcza się o niebo lepiej.VitaFiber możecie kupić przez Internet np. w sklepach online ze zdrową żywnością lub produktami dla sportowców.
Na koniec mam dla Was przepis na gofry z
kaszy gryczanej z użyciem VitaFiber :)BŁONNIKOWE GOFRY Z
KASZY GRYCZANEJ/przepis własny/pół woreczka ugotowanej
kaszy gryczanej prażonejszczypta
soliłyżka
syropu daktylowego1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
mąki (u mnie graham)
jajko2 łyżki
jogurtu naturalnegoKaszę zmiksować z
solą,
syropem,
jajkiem i
jogurtem naturalnym.Dodać
mąkę, VitaFiber i
proszek do pieczenia.Gofrownicę rozgrzać i dokładnie natłuścić, przelać doń ciasto i piec około 5 minut.Podawać
póki gorące.Smacznego!