Wykonanie
Pożywna, smaczna
sałatka, która o dziwo smakuje również dzieciom. Idealna na lunch, do pracy czy jako przekąska w ciągu dnia. Nie rezygnujcie z dodatku
curry bo to ono nadaje jej smaku tak zwanej kropeczki nad I. Inspiracja
Składniki :1 szklanka
suchej soczewicy1/2 szklanki suchej komosy ryżowej600 g
brukselki2 łyżki
masłaspory pęczek
szczypiorku lub
cebulki dymkiniewielka kolba ugotowanej
kukurydzy ( można pominąć i dać więcej konserwowej )puszka ( 300 g )
kukurydzy konserwowejcurrysól,
pieprzSoczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy, przelewamy zimna
woda, odsączamy z nadmiaru
wody. Tak samo postępujemy z komosą
ryżową tylko nie przepłukujmy jej po ugotowaniu
wodą a tylko odsączamy z nadmiaru
wody z gotowania.
Brukselkę wrzucamy na wrząca osoloną
wodę, gotujemy ok 7 minut, studzimy. Tniemy na pół i wzdłuż. Na patelni rozgrzewamy
masło, dodajemy
brukselką, podsmażamy aż będzie rumiana. Odstawiamy do ostygnięcia.
Szczypiorek drobno siekamy,
kukurydzę odsączamy na sicie a z kolby odcinamy nożem ziarna.Po ostudzeniu wszystkie składniki mieszamy w misce. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
curry.Smacznego :)