ßßß
składniki1,5kg łopatki I1,5 kg łopatki II2 kg podgardlePrzyprawy18g peklosoli /1 kg mięsa2 g świeżo mielonego pieprzu / 1kg mięsa2 g majeranku /1,5kg mięsa1,5 g cukru brązowego/1,5 kg mięsa2g słodkiej mielonej papryki /1.5 kg mięsa2 g mielonej kolendry /1,5kg mięsa2g majeranku/1kg mięsa2g świeżego czosnku/1kg mięsa½ dużej gałki muszkatołowej na 5kg mięsajelita baranie ze sklepu Tradismakmożna dodać kminek jak ktoś lubiWykonanieMięso kroimy na kawałki 3cm x 3cm.Wieprzowina IDelikatnie rozbijamy wieprzowinę tłuczkiem do mięsa. Do miski wkładamy łopatkę dodajemy przyprawy: 27g peklosoli, 2g świeżo mielonego pieprzu,2g papryki słodkiej ,2g majeranku, 2g kolendry, 1,5g cukru, 3g czosnku i startą gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy Łopatkę wstawiamy na 4 dni do lodówki. Mięso mielimy na siatce 10mmWieprzowina IIDo miski wkładamy mięso dodajemy przyprawy: 27g peklosoli, 2g świeżo mielonego pieprzu, 2g papryki słodkiej , 2g majeranku, 2g kolendry, 1,5 g cukru brązowego, 3g czosnku i startą gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy Łopatkę wstawiamy na 4 dni do lodówki. Mięso mielimy na siatce 8mmDo miski wkładamy pokrojone podgardle dodajemy przyprawy: 36g peklosoli, 4g świeżo mielonego pieprzu, 2g cukru brązowego , 4g czosnku i startą gałkę muszkatołową dokładnie mieszamy Mięso wstawiamy na 4 dni do lodówki. Mięso mielimy na siatce 6mm.Wszystkie rodzaje mięsa dokładnie wyrabiamy aż masa będzie kleista. Przekładamy do nadziewarki napełniamy ściśle osłonki baranie. Wieszamy na drążku na 8 godzin w celu osadzenia.Wędzenie w wędzarnki elektrycznej BorniakPierwszy dzień50stopni C bez dymu – 1 godzina.55stopni C z dymem -około 2godziny.Drugi dzień55stopni z dymem -około 1 godzina rano i wieczorem.Trzeci dzień55stopni C z dymem -około 1 godzina rano.55stopni C bez dymu – około 1 godzina wieczorem.Dodatkowo kabanosy suszymy w chłodnym, przewiewnym miejscu 48 godzin. .