ßßß Cookit - przepis na Rolada z piersi indyka

Rolada z piersi indyka

nazwa

Wykonanie

Pomysł na roladę narodził się z połączenia moich ulubionych składników piersi z indyka, kaszy jaglanej, czosnku i piwa chlebowo-miodowego. Połączenie składników w jedną całość było genialne, które zaspokoi nie jednego smakosza. Roladę możemy podać na gorąco, pyszna jest na zimno. Polecam.
składniki
80dag filetu z piersi z indyka ze skórą
1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej Kupiec
Kilka pomidorów suszonych Ponti
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
oliwa
Masło
15 plastrów boczku wędzonego
100 ml piwa chlebowo miodowe Książęce
Sól, pieprz do smaku
Rozmaryn
Wykonanie
Filet z piersi indyka dokładnie umyć ,osuszyć lekko rozbić nadając kształt prostokąta . Do miseczki włożyć rozmaryn, sól, pieprz, siekany czosnek wymieszać. Pierś nacieramy ze wszystkich stron,
Cebulę obieramy siekamy z czosnkiem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy cebulę, czosnek i pokrojone pomidory suszone smażymy do zarumienia,pod konie dodajemy kasze jaglaną doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładamy na piersi z indyka zwijamy, Mięso okładamy plastrami boczku, związujemy nicią kuchenna.
Oliwę rozgrzewamy w rondlu, obsmażamy z każdej strony. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, wlewamy piwo,dodajemy listki laurowe, ziele angielskie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 pieczemy pod przykryciem około 60-90 minut w zależności od mocy piekarnika.
Roladę wyjąć, pokroić na plastry podawać z warzywami
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2014/12/rolada-z-piersi-indyka.html