Wykonanie
Kiedy jeść i jak często?Chcąc zmniejszyć wagę i zmniejszoną utrzymać nie jest łatwym zadaniem. Zaleca się jeść co najmniej 5 posiłków, a najlepiej byłoby 7 posiłków w odstępach 1,5-3 godziny. Taki program gwarantuje równomierny dostęp produktów odżywczych do organizmu, zapobiega spadkowi
cukru we
krwi.Skutkiem jest zmęczenie i głód
słodyczy. Warto dzienne zapotrzebowanie kalorii podzielić na 5- 7 lekkich posiłków. Nie należy jeść dużych, ciężkostrawnych posiłków tuż przed snem.. Często popełniamy błąd sięgając przed snem po owce, tłumacząc sobie, przecież
owoce nie tuczą. Takie stwierdzenie jest bardzo mylące, niektóre
owoce zawierają w składzie dużo
cukru. Unikajmy produktów wysokokalorycznych tłustych, przetworzonych genetycznie;
orzeszki ziemne, paluszki, słone,
chipsy, Jak już jesteśmy głodni przed snem, zjedzmy produkt bogaty w
białko:
jogurt naturalny, plaster
chudego sera białego, kawałek grillowanej lub gotowanej piersi z
indyka lub innego drobiu. Możemy też zjeść przekąskę bogatą w węglowodany, które stabilizują poziom
cukru we
krwi, zapobiegają napadom głodu. Starajmy się jeść posiłki na małych talerzach,zadbajmy o odpowiednią oprawę ( pięknie nakryty stół, zastawa )Celebrujmy jedzenie,jedzmy powoli. Po około 15 minutach zapominamy o głodzie.Przepis bierze udział w konkursie "Blogerzy w zbożu" w projekcie "Zboże smakuje i inspiruje"

Zespół przedmiesiączkowy podczas dietyPodczas miesiączkowania u wielu kobiet hormony pracują inaczej,pojawią się pewne dolegliwości> jesteśmy bardziej nerwowe. Krótko przed i podczas miesiączkowania nasza waga rośnie,organizm przyswaja więcej
wody. Co jest dla nas frustrujące. Po miesiączce wszystko wraca do normy i nasza waga.Często występują ataki głodu
słodyczy i ochoty na inne potrawy zakazane. Nastrój się pogarsza w kierunku depresji lub złości, jesteśmy bardziej pobudzone rozdrażnione. Sięgamy po jedzenie nie kontrolując ilości i co jemyCo robić podczas ataków głodu ?Najlepiej wypić szklankę
wody mineralnej z
cytryną i
miętą. Możemy zjeść 'landrynkę", którą staramy się jeść powoli. Miejmy zawsze pod ręką obraną
marchewkę. A jak bardzo mamy ochotę na
słodycze to polecam
lody,
sorbety, które zawierają mniej
cukru. Kolejnym sposobem jest odwrócenie uwagi czyli znalezienie jakiegoś zajęcia,wyjście na spacer.Dziś kolejny przepis dietetyczny na który serdecznie zapraszam na omlet dietetyczny z
owocami, który zastąpi nam apetyt na
słodycze lub możemy go przygotować jako jeden z posiłków. Omlet jest bardzo, lekki, delikatny i niskokaloryczny. Same pyszności :)

składniki3 małe
jajka lub 2 duże3 łyżki
mleka 2%1łyżka
płatków owsianychowoce sezonowe
cukier puderolej do smażeniaWykonanieOddzielamy
żółtka od
białka,następnie ubijamy pianę z
jajek ze szczypta
soli dodajemy
żółtka,
mleko i
płatki owsiane delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni posmarowanej
olejem smażymy omlet z każdej strony na złoty kolor. Na talerz przekładamy usmażony omlet, na którym układamy
owoce, całość posypujemy
cukrem pudrem.