ßßß
składniki25 dag płatków owsianych górskich10 dag cukru pudru trzcinowego10 dag orzechów włoskich5 dag orzechów włoskich mielonych Backmit5 dag masła orzechowego4 jajka1 pomarańcząolej Rapso i płatki owsiane do formylukier .
WykonaniePłatki owsiane z posiekanymi orzechami włoskimi prażymy na suchej patelni, aż będą lekko rumiane,studzimy. Do miski wkładamy cukier dodajemy żółtka ucieramy,dodajemy porcjami otarta skórkę z pomarańczy i sok z pomarańczy. Masa powinna być jednolita i puszysta. Do masy dodajemy płatki owsiane z orzechami i mielone orzechy. Białka ubijamy na sztywno,dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy.Torownice smarujemy olejem posypujemy płatkamiCiasto przekładamy do formy Mazurek wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 30 minut.Przygotować lukierOstudzony mazurek posmarować lukrem ozdobić płatkami,orzechami i owocami lub według uznania