ßßß Cookit - przepis na rolada biszkoptowa na dzień Matki

rolada biszkoptowa na dzień Matki

nazwa

Wykonanie

składniki ciasta
3 jajka
15 dag cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
10 dag mąki tortowej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
składniki kremu
500 ml śmietanki 30 %
2 śmietan fix dr Oetkera
2 łyżki cukru pudru
cytryna
Wykonanie
Całe jajka z cukrem i 6 łyżkami gorącej wody, cukrem waniliowym, ubić mikserem na puszystą masę. Mąki przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej masy delikatnie wymieszać.
Wyłożyć formę z piekarnika papierem do pieczenia, wylać przygotowane ciasto. Biszkopt piec 12-15 minut w 200 st. C
Upieczony gorący biszkopt położyć na ściereczkę i zwinąć w rulon, pozostawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan Fix wymieszane z cukrem pudrem, Dodać sok z cytryny delikatnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć ciasto posmarować śmietaną następnie roladę zwinąć, wierzch posmarować śmietaną, posypać kuleczkami cukrowymi lub zrobić inną dekorację, schłodzić w lodówce. Smacznego
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/05/rolada-biszkoptowa-na-dzien-matki.html