ßßß Cookit - przepis na Krem z dynii z pomarańczom i wędzonym zieloną herbatą łososiem

Krem z dynii z pomarańczom i wędzonym zieloną herbatą łososiem

Wykonanie

Kolejny przepis z warsztatów w Augustowie Marcina Budynka Krem wyszedł bardzo pyszny ale ni ie było sza łu.
Składniki
2 kg dyni
20 g skórki z pomarańczy
imbir
4 l bulionu
sól Kamis
Pieprz Kamis
Cynamon Kamis
Łos oś lub halibut
20 g zielonej herbaty
Wykonanie
Obrać i pokroić dynie piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180st, przełożyć do garnka zalać bulionem warzywnym bądź drobiowym,następnie dodać startą skórkę z pomarańczy,świeży imbir. Całość gotujemy około 20 minut doprawiamy do smaku solą oraz cynamonem. Na koniec zupę miksujemy.
Łososia lub halibuta doprawiamy solą i pieprzem zawijamy w papier SAGA na patelni rozgrzewamy zieloną herbatę jak zacznie się dymić wkładamy rybę w papierze . przykrywamy i wędzimy około 20 minut.
Uwędzoną rybę wkładamy do zupy ( na zdjęciu ryba innego zespołu przez pomyłkę przygarnięta przez nas ) i dekorujemy kwaśną śmietaną
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/11/krem-z-dynii-z-pomaranczom-i-wedzonym.html