ßßß
Zupę dyniową można podawać z podprażonymi pestkami dyni, makaronem lub czerwoną fasolą. Ps. Pamiętajmy że świeży imbir ma całkowicie inny smak i aromat niż ten z proszku i nie należy go pomijać. To taka dygresja dla tych co lubią pomijać połowę składników, a później się dziwią, że coś nie smakuje tak jak powinno:-)Składniki:1 i 1/2 kg dyni1 l rosołu (lub bulionu)2 cm obranego świeżego imbiru1 łyżeczka imbiru w proszku1/2 łyżeczki cynamonu1 szkl. soku pomarańczowegosól, pieprzWykonanie:Dynię dzielimy na ok. 10-20 cm półksiężyce. Dynię pieczemy (ze skórą) w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 min. Po upieczeniu miąższ wydrążamy łyżką i wrzucamy do rosołu.Do rosołu z dynią ścieramy na drobnych oczkach imbir i dodajemy sok pomarańczowy, imbir w proszku i cynamon.Zupę gotujemy ok. 15 min aby przyprawy uwolniły swój aromat, po czym całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotowe.Smacznego