Wykonanie

Zupę
dyniową można podawać z podprażonymi
pestkami dyni,
makaronem lub
czerwoną fasolą. Ps. Pamiętajmy że świeży
imbir ma całkowicie inny smak i aromat niż ten z proszku i nie należy go pomijać. To taka dygresja dla tych co lubią pomijać połowę składników, a później się dziwią, że coś nie smakuje tak jak powinno:-)Składniki:1 i 1/2 kg dyni1 l rosołu (lub
bulionu)2 cm obranego świeżego
imbiru1 łyżeczka
imbiru w proszku1/2 łyżeczki
cynamonu1 szkl.
soku pomarańczowegosól,
pieprzWykonanie:
Dynię dzielimy na ok. 10-20 cm półksiężyce.
Dynię pieczemy (ze skórą) w piekarniku nagrzanym do 200 C przez 40 min. Po upieczeniu miąższ wydrążamy łyżką i wrzucamy do rosołu.Do rosołu z
dynią ścieramy na drobnych oczkach
imbir i dodajemy
sok pomarańczowy,
imbir w proszku i
cynamon.Zupę gotujemy ok. 15 min aby
przyprawy uwolniły swój aromat, po czym całość miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i gotowe.Smacznego