Wykonanie
Ten tydzień upłynie pod znakiem Appetity ponieważ czas jakiś temu otrzymałam do testów sporo produktów. A na dzień dobry tort. :)Ogromny zestaw przypraw Appetity, o których możecie poczytać na stronie Appetita. przyda się w każde kuchni i już mam wiele pomysłów na różności z Appetitą.Na pierwszy rzut wykorzystałam dodatki co ciast jak się okazało był to dobry pomysł. ponieważ zapomniałam kupić
cytryny z pomocą przyszła firma Appetita która w swoim asortymencie ma kwasek
cytrynowy który wykorzystałam do przygotowania ponczu do
tortu


A oto tort. :)Składniki5 g
margaryny Kasia6
jajek1szkl
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1szkl
cukru100 ml ponczu o smaku
amarettokrem
ajerkoniakowy2 łyżki zimnej
wody75 ml gorącej
wody1 szklanka
ajerkoniaku3 łyżeczki
żelatyny250 g
serka mascarpone75 g
cukrucukier waniliowy Appetitakwasek
cytrynowy Appetita500 ml
śmietany kremówki (38%)1
dżem z czarnej porzekirurki w
czekoladzieWykonanie
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. dodać
cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać
żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną
margaryną Kasią Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym piekarniku
Mascarpone utrzeć z
cukrem i
cukrem pudrem. na puszystą masę. Wlać
ajerkoniak, zmiksować.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać
żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aż nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.
Biszkopt przeciąć na trzy krążki. na paterę kładziemy pierwszy krążek
biszkoptu następnie nasączamy ponczem wykładamy
dżem z czarnej porzeczki przykrywamy drugim krążkiem nasączamy ponczem wykładamy krem, trzeci krążek, poncz krem
ajerkoniakowy robimy dekoracje z kremu rurek