ßßß Cookit - przepis na Tort powitalny dla Appetity

Tort powitalny dla Appetity

nazwa

Wykonanie

Ten tydzień upłynie pod znakiem Appetity ponieważ czas jakiś temu otrzymałam do testów sporo produktów. A na dzień dobry tort. :)
Ogromny zestaw przypraw Appetity, o których możecie poczytać na stronie Appetita. przyda się w każde kuchni i już mam wiele pomysłów na różności z Appetitą.
Na pierwszy rzut wykorzystałam dodatki co ciast jak się okazało był to dobry pomysł. ponieważ zapomniałam kupić cytryny z pomocą przyszła firma Appetita która w swoim asortymencie ma kwasek cytrynowy który wykorzystałam do przygotowania ponczu do tortu
A oto tort. :)
Składniki
5 g margaryny Kasia
6 jajek
1szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1szkl cukru
100 ml ponczu o smaku amaretto
krem ajerkoniakowy
2 łyżki zimnej wody
75 ml gorącej wody
1 szklanka ajerkoniaku
3 łyżeczki żelatyny
250 g serka mascarpone
75 g cukru
cukier waniliowy Appetita
kwasek cytrynowy Appetita
500 ml śmietany kremówki (38%)
1 dżem z czarnej porzeki
rurki w czekoladzie
Wykonanie
Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę. dodać cukier, nie przerywając miksowania. o dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksując na najniższych obrotach. Wyłożyć na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowaną margaryną Kasią Piec około 30-35 minut w średnio nagrzanym piekarniku Mascarpone utrzeć z cukrem i cukrem pudrem. na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić. Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić w lodówce przez 10-15 minut, aż nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko. Biszkopt przeciąć na trzy krążki. na paterę kładziemy pierwszy krążek biszkoptu następnie nasączamy ponczem wykładamy dżem z czarnej porzeczki przykrywamy drugim krążkiem nasączamy ponczem wykładamy krem, trzeci krążek, poncz krem ajerkoniakowy robimy dekoracje z kremu rurek
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/10/tort-powitalny-dla-appetitny.html