ßßß Cookit - przepis na Pierogi z jagodami

Pierogi z jagodami

nazwa

Wykonanie

Składniki
1/4 kg mąki pszennej
1 jajko
1/4 płaskiej łyżeczki soli
1 /2szklanki letniej wody
wanilia Royal
1/2 litra jagód
4 łyżki cukru palmowego
2 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki margaryny Kasi
cukier brązowy do posypania
cukier waniliowy Kamis
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć jagody , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.
Nadzienie
Umyć jagody wsypać do miski, dodać cukier waniliowy, cukier palmowy, który pochodzi z kuchnia świata i bułkę tartą, wymieszać. Cukier palmowy jest idealny do farszów owocowych.
Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu.
Podawać polane rozpuszczoną Kasią posypane cukrem brązowym. Zrobić dekoracje z mięty i jagód
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/07/pierogi-z-jagodami.html