Wykonanie



Składniki1/4 kg
mąki pszennej1
jajko1/4 płaskiej łyżeczki
soli1 /2szklanki letniej
wodywanilia Royal1/2 litra
jagód4 łyżki
cukru palmowego2 łyżki
bułki tartej2 łyżeczki
margaryny Kasi
cukier brązowy do posypania
cukier waniliowy KamisWykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić
jajko, dodać
sól i
wodę. Zagnieść ciasto, dobrze wyrobić - ma być wolne.Ciasto rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić szklanką krążki, nałożyć
jagody , złożyć na pół i dobrze zlepić brzegi pierogów.NadzienieUmyć
jagody wsypać do miski, dodać
cukier waniliowy,
cukier palmowy, który pochodzi z kuchnia świata i
bułkę tartą, wymieszać.
Cukier palmowy jest idealny do farszów
owocowych.Pierogi wrzucać na wrzącą i osoloną
wodę. Zamieszać i przykryć. Gdy wypłyną na wierzch, odkryć i gotować ok. 3 min. na wolnym ogniu.Podawać polane rozpuszczoną
Kasią posypane
cukrem brązowym. Zrobić dekoracje z
mięty i
jagód