Wykonanie
Latem nie może zabraknąć pierogów z
jagodami. Zrobienie ich wymaga trochę czasu i cierpliwości ale warto. Ja podaje je po prostu posypane
cukrem. Nadają się równie dobrze na obiad jak i na deser.Składniki:350 g
mąki pszennej1 szklanka bardzo ciepłej
wody1
jajko1 łyżka
oliwy1/2 łyżeczki
soli0,5 l
jagód (lub więcej w zależności jak cienko rozwałkujemy ciasto)1 łyżka
cukruWykonanie:
Jagody umyć, oczyścić i osuszyć, następnie posypać
cukrem i wymieszać.
Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać
sól i wymieszać.
Wodę wymieszać z
oliwą (czym cieplejsza
woda tym elastyczniejsze ciasto będzie po wyrobieniu), dodać do
mąki i wymieszać.Do
mąki dodać
jajko, połączyć składniki a następnie wyrobić na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto,w razie potrzeby podsypując
mąką. Ciasto jest dobre gdy nie klei się do blatu, a gdy palcem zrobimy delikatne wgłębienie to ciasto wraca do swojej pierwotnej formy.Ciasto podzielić na mniejsze porcje i bardzo cienko rozwałkować.Za pomocą szklanki lub specjalnej formy do pierogów wycinać krążki. Na każdy krążek włożyć
jagody, jego brzeg zwilżyć
wodą i dokładnie skleić pieroga. jeśli układamy obok siebie większą ilość pierogów trzeba je posypać
mąką, żeby się nie kleiły.Pierogi wrzucać na dużą ilość osolonej
wody, gotować około 4 minuty od wypłynięcia.