ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Wczoraj pacjenci opowiadali mi jak to jedli pyszne pierogi z jagodami i zanim się spostrzegłam - nie mogłam o takich pierogach przestać myśleć! Jak tylko skończyłam pracę (o 19tej), widziałam się z moją Mamą, która dosłownie czyta mi w myślach - kupiła mi siatkę jagód. Zgadnijcie co dzisiaj z nich przygotowałam ;-)
Wybaczcie mi to zdjęcie, pierogi podałam ze słodką śmietaną i podsmażaną bułką tartą, ale zniknęły tak szybko, że została mi tylko taka fotka na szybko:)
Składniki na ciasto do pierogów:
600 g mąki pszennej
niecała 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka rozpuszczonego masła
1 jajko
szczypta soli
Z mąki tworzymy kopczyk, wbijamy jajko, dodajemy sól, masło i całość dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy wodę, wyrabiamy ciasto i jeśli jest za suche - dolewamy więcej wody. Ciasto nie może się kleić, ale nie może też być zbyt twarde i suche. Należy je dobrze wyrobić.
Ja zazwyczaj najpierw łącze składniki na ciasto w misce, a następnie przekładam je na blat i dokładnie wyrabiam. Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich wałkujemy.
Na około 50 pierogów potrzebujemy 500 g jagód zasypanych około 1/2 szklanki cukru.
Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, na środek każdego kółka układamy łyżeczkę jagód, sklejamy.
Na czas sklejania pozostałych pierogów, te gotowe trzymamy przykryte czystą ściereczką.
Pierogi gotujemy we wrzątku, ja gdy wypłyną i woda się zagotuje - dodaję łyżkę wazową zimnej wody żeby je zahartować i jeszcze kilka minut gotuję.
Smacznego:)
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/06/pierogi-z-jagodami.html