Wykonanie
Wczoraj pacjenci opowiadali mi jak to jedli pyszne pierogi z
jagodami i zanim się spostrzegłam - nie mogłam o takich pierogach przestać myśleć! Jak tylko skończyłam pracę (o 19tej), widziałam się z moją Mamą, która dosłownie czyta mi w myślach - kupiła mi siatkę
jagód. Zgadnijcie co dzisiaj z nich przygotowałam ;-)
Wybaczcie mi to zdjęcie, pierogi podałam ze słodką
śmietaną i podsmażaną
bułką tartą, ale zniknęły tak szybko, że została mi tylko taka fotka na szybko:)Składniki na ciasto do pierogów:600 g
mąki pszennejniecała 1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżka rozpuszczonego
masła1
jajkoszczypta
soliZ
mąki tworzymy kopczyk, wbijamy
jajko, dodajemy
sól,
masło i całość dokładnie mieszamy. Powoli dolewamy
wodę, wyrabiamy ciasto i jeśli jest za suche - dolewamy więcej
wody. Ciasto nie może się kleić, ale nie może też być zbyt twarde i suche. Należy je dobrze wyrobić.Ja zazwyczaj najpierw łącze składniki na ciasto w misce, a następnie przekładam je na blat i dokładnie wyrabiam. Ciasto dzielimy na mniejsze części i każdą z nich wałkujemy.Na około 50 pierogów potrzebujemy 500 g
jagód zasypanych około 1/2 szklanki
cukru.Ciasto wałkujemy, wycinamy kółka, na środek każdego kółka układamy łyżeczkę
jagód, sklejamy.Na czas sklejania pozostałych pierogów, te gotowe trzymamy przykryte czystą ściereczką.Pierogi gotujemy we wrzątku, ja gdy wypłyną i
woda się zagotuje - dodaję łyżkę wazową zimnej
wody żeby je zahartować i jeszcze kilka minut gotuję.
Smacznego:)