Wykonanie



Piękna pogoda za oknem pomyślałam sobie szkoda czasu na zbyt długie siedzenie w kuchni. Pomyślałam sobie zrobię ciasto z pół produktów dzięki uprzejmości firmy Dr Oetkera. Nie pozostało mi nic innego jak dokupić kilka składników i zabrać się za pieczenie ciasta.Składniki1 opakowanie ciasto kruche XXL Dr Oetkera1 sernik Fix Dr Oetkera1 kg
sera aksamitnego Dr Oetkera2
galaretki truskawkowe Dr Oetkera1
cukier waniliowy Dr Oetkera1
aromat waniliowy DR Oetkera175 g
margaryny125 g
masła6
jajek1 1/3 szkl
cukru100ml
mleka 3.2%Przygotowanie ciastaZawartość opakowania wysypać na stolnice dodać
margarynę i
jajko. Całość zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta.Włożyć na 30 minut do zamrażalnika .Wyłożyć na tortownice nakłuć widelcem posypać wierzch ciasta
bułką tartą.Przygotowanie masy serowej
Masło rozpuścić i ostudzić.
Białka oddzielić od
żółtek,ubić pianę na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/3 szkl
cukru.
Twaróg,
żółtka,
mleko,
cukier, aromat i
cukier waniliowy,Sernik-Fix ,ostudzone
masło dokładnie zmiksować. Dodać ubitą pianę z
białek i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wylać na przygotowaną wcześniej ciasto.Wstawić do rozgrzanego piekarnika .Sernik piec w temp 180stopni przez około 60-70 min. Kiedy sernik będzie upieczony pozostawić w środku przez około 20 minut oczywiście wyłączamy piekarnikW 500 ml
wody rozpuścić dwie
galaretki.Tężejącą
galaretkę wylać na zimny sernik pozostawić do zastygnięcia najlepiej na noc.Przy porannej
kawie możemy się delektować kawałkiem sernika.Przepisy znajdziecie na opakowaniu ciasta kruchego i Sernik -FixSernik został przełożony na tacę chłodzącą która się sprawdza podczas letnich upałów,kiedy lodówka jest pełna. Należy wcześniej pamiętać o zamrożeniu wkładów chłodzących . Wykorzystuję ją do ciast przygotowania przekąsek :) Myślę ze warto zainwestować w tacę chłodzącą :)