Wykonanie
Zima to czas na różne pyszności smażone. Od dawna chodziły za mną róże karnawałowe i
faworki, a ze pogoda sprzyja tego typu wypiekom. Zapraszam na bardzo pyszne
faworki różyczki :)Składniki:1 kg
mąki15 dag
cukru pudru10
żółtekszklanka gęstej słodkiej
śmietany2 kieliszki
spirytususzczypta
soliolejek arakowymarmolada truskawkowa
olej do smażenia Kujawski
cukier waniliowy i
cukier puder do posypaniaJak zrobić:Na stolnicę wysyp ujemy przesianą
mąkę,dod ajemy
żółtka,ś
mietanę, ól, aromat,
spirytus . zagni atamy ciasto n astępnie ok. 20 min raz koło razu zbija my je drewnianym wałkiem,tak by y uzyskało jednolitą konsystencję było napowietrzyło. Ubite ciasto , przykry wamy ściereczką i 1-3 godz. trzyma my w chłodnym miejscu . P or c jami rozwałkow ujemy na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na
faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując
faworek. Z placków przeznaczonych na róże karnawałowe wykrawa my kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek na cinamy w kilku miejscach, a środki smar ujemy
białkiem. Nakładać kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przycisnąć palcem w środku, by się skleiły. Wrzucać po kilka
faworków lub róż na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smaży my z obu stron na jasno złoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekłada my je na półmisek lub paterę. W środek każdej różyczki włożyć m
armoladę Posypujemy cu krem pudrem
waniliowym kiedy są jeszcze ciepłe.Smacznego