ßßß Cookit - przepis na Faworki i róże karnawałowe

Faworki i róże karnawałowe

Wykonanie

Zima to czas na różne pyszności smażone. Od dawna chodziły za mną róże karnawałowe i faworki, a ze pogoda sprzyja tego typu wypiekom. Zapraszam na bardzo pyszne faworki różyczki :)
Składniki:
1 kg mąki
15 dag cukru pudru
10 żółtek
szklanka gęstej słodkiej śmietany
2 kieliszki spirytusu
szczypta soli
olejek arakowy
marmolada truskawkowa
olej do smażenia Kujawski
cukier waniliowy i cukier puder do posypania
Jak zrobić:
Na stolnicę wysyp ujemy przesianą mąkę,dod ajemy żółtkamietanę, ól, aromat, spirytus . zagni atamy ciasto n astępnie ok. 20 min raz koło razu zbija my je drewnianym wałkiem,tak by y uzyskało jednolitą konsystencję było napowietrzyło. Ubite ciasto , przykry wamy ściereczką i 1-3 godz. trzyma my w chłodnym miejscu . P or c jami rozwałkow ujemy na jak najcieńsze placki. Placki przeznaczone na faworki kroić na paski o wymiarach 3 x 15 cm. W środku każdego paska zrobić nacięcie długości 5-6 cm i przewinąć przez nie jeden koniec paska, kształtując faworek. Z placków przeznaczonych na róże karnawałowe wykrawa my kółeczka o średnicy 6, 5 i 4 cm (taką samą liczbę kółek każdej wielkości). Brzegi kółek na cinamy w kilku miejscach, a środki smar ujemy białkiem. Nakładać kółka na siebie, zaczynając od największego, mocno przycisnąć palcem w środku, by się skleiły. Wrzucać po kilka faworków lub róż na rozgrzany w szerokim rondlu tłuszcz i króciutko smaży my z obu stron na jasno złoto. Następnie delikatnie, by się nie połamały, przekłada my je na półmisek lub paterę. W środek każdej różyczki włożyć m armoladę Posypujemy cu krem pudrem waniliowym kiedy są jeszcze ciepłe.
Smacznego
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/02/faworki-i-roze-karnawaowe.html