ßßß
            
        
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 250 gramówśmietana 5 łyżek stołowychspirytus 1 łyżek stołowychcukier waniliowy 1 łyżek deserowychsól według uznaniaolej według uznaniacukier puder według uznaniażółtko 3 sztukWykonanie:Na stolnicę przesiać mąkę dodać żółtka, śmietanę, alkohol, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, wybijać je wałkiem, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki. odstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pociąć na paski, każdy naciąć w środku, przełożyć przez szczelinę jeden koniec. W niskim garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami faworki, smażyć na jasno złoty kolor z każdej strony, wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.Uwagi:spirytus lub wódkaAutor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: monpol6Data: 2009-04-26:)Autor: adas trzcińskiData: 2008-01-27bardzo pragne tu sie zalogować bede miał dużo pszepisówDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: