Wykonanie
« Powrót  
FaworkiDodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 250 gramów
śmietana 5 łyżek stołowych
spirytus 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
sól według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznania
żółtko 3 sztukWykonanie:Na stolnicę przesiać
mąkę dodać
żółtka,
śmietanę,
alkohol,
cukier waniliowy i szczyptę
soli. Zagnieść ciasto, wybijać je wałkiem, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki. odstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pociąć na paski, każdy naciąć w środku, przełożyć przez szczelinę jeden koniec. W niskim garnku rozgrzać
olej. Wrzucać partiami
faworki, smażyć na jasno złoty kolor z każdej strony, wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć
cukrem pudrem.Uwagi:
spirytus lub
wódkaAutor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKomentarze:Autor: monpol6Data: 2009-04-26:)Autor: adas trzcińskiData: 2008-01-27bardzo pragne tu sie zalogować
bede miał dużo pszepisówDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: