ßßß Cookit - przepis na Faworki

Faworki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Faworki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 100 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 250 gramów
śmietana 5 łyżek stołowych
spirytus 1 łyżek stołowych
cukier waniliowy 1 łyżek deserowych
sól według uznania
olej według uznania
cukier puder według uznania
żółtko 3 sztuk
Wykonanie:
Na stolnicę przesiać mąkę dodać żółtka, śmietanę, alkohol, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, wybijać je wałkiem, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki. odstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części, każdą rozwałkować na cienki placek. Pociąć na paski, każdy naciąć w środku, przełożyć przez szczelinę jeden koniec. W niskim garnku rozgrzać olej. Wrzucać partiami faworki, smażyć na jasno złoty kolor z każdej strony, wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.
Uwagi:
spirytus lub wódka
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Komentarze:
Autor: monpol6
Data: 2009-04-26
:)
Autor: adas trzciński
Data: 2008-01-27
bardzo pragne tu sie zalogować bede miał dużo pszepisów
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/3712/Faworki