Wykonanie
Czy kiedykolwiek próbowaliście
steka grillowanego na drewnianej desce? Najważniejsze przy tej metodzie grillowania
steków jest aby przypiec charakterystyczny diamentowy wzór na na jego powierzchni przed wyłożeniem go na deskę. Grillowanie
steków na deskach cedrowych nadaje im ciekawy smak
dymu drzewnego. Jest to prosta alternatywa do stosowania wędzenia i miła odmiana w stosunku do standardowego
steka z grilla.Rib-Eye grillowany na desce cedrowejSkładniki:1 deska cedrowa2
steki Rib-Eye2 łyżeczki
soli koszernej1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Zanurzyć deskę cedrową w wodzie. Moczyć ją przez co najmniej jedną godziną. W międzyczasie rozgrzać grilla do najwyżej 260 stopni i przygotować go do grillowania metodą pośrednią. Jeśli używamy grilla węglowego przesunąć żar w jedną stronę grilla, a drugą używać podczas grillowania na desce. W przypadku grilla gazowego wystarczy wyłączyć jedną stronę grilla/palnik.
Steki nacieramy
oliwą z oliwek i sezonujemy
solą i
pieprzem. Umieszczamy w grillu deskę cedrową i ją podgrzewamy. Umieszczamy
steki na ruszcie i grillujemy przez 3 minuty (nie odwracamy ich). Po tym czasie odwracamy deskę cedrową i umieszczamy na niej
steki stroną przypieczoną do góry. Całość grillujemy jeszcze przez około 5 minut.Grillowany
stek na desce cedrowej marynowany w
piwieSkładniki:1 butelka ulubionego
sosu barbecue (500ml)¼ szklanki
soku z cytryny2 łyżki tartego
chrzanu6 gałązek świeżego
rozmarynu, grubo posiekanego1 ulubiony kawałek
wołowiny, około 700g
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprz1
piwo (500 ml) Guinness
oliwa z oliwekPrzygotowanie:W dużym szczelnym pojemniku połączyć
sos barbecue,
sok z cytryny,
chrzan i
rozmaryn.
Steka umieścić w przygotowanej marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotować deskę cedrową. W dużym pojemniku zalać ją
piwem i odrobiną ciepłej
wody.
Steka wyjąć z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kilka minut przed grillowaniem rozgrzać w grillu deskę cedrową i natrzeć wierzchnią stronę
oliwą.
Steka usunąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać
solą i
pieprzem. Tak przygotowanego
steka wyłożyć na deskę cedrową.
Steka grillowanego na desce cedrowej nie odwracamy, grillujemy około 15 minut lub do momentu aż osiągnie temperaturę wewnętrzną (63 ° C). Następnie
steka usuwamy z deski cedrowej, pozwalamy mu odpocząć przez 10 minut, podajemy go pokrojonego w cienkie plasterki w poprzek włókien z ulubionymi grillowanym warzywami.Summary

Article
NameSteki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysłyDescriptionGrillowanie
steków na deskach cedrowych nadaje im ciekawy smak
dymu drzewnego. Jest to prosta alternatywa do stosowania wędzenia i miła odmiana w stosunku do standardowego
steka z grilla.AuthorDYNAMIC Centrum Grilla
