ßßß Cookit - przepis na Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły

Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły

nazwa

Wykonanie

Czy kiedykolwiek próbowaliście steka grillowanego na drewnianej desce? Najważniejsze przy tej metodzie grillowania steków jest aby przypiec charakterystyczny diamentowy wzór na na jego powierzchni przed wyłożeniem go na deskę. Grillowanie steków na deskach cedrowych nadaje im ciekawy smak dymu drzewnego. Jest to prosta alternatywa do stosowania wędzenia i miła odmiana w stosunku do standardowego steka z grilla.
Rib-Eye grillowany na desce cedrowej
Składniki:
1 deska cedrowa
2 steki Rib-Eye
2 łyżeczki soli koszernej
1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Zanurzyć deskę cedrową w wodzie. Moczyć ją przez co najmniej jedną godziną. W międzyczasie rozgrzać grilla do najwyżej 260 stopni i przygotować go do grillowania metodą pośrednią. Jeśli używamy grilla węglowego przesunąć żar w jedną stronę grilla, a drugą używać podczas grillowania na desce. W przypadku grilla gazowego wystarczy wyłączyć jedną stronę grilla/palnik. Steki nacieramy oliwą z oliwek i sezonujemy solą i pieprzem. Umieszczamy w grillu deskę cedrową i ją podgrzewamy. Umieszczamy steki na ruszcie i grillujemy przez 3 minuty (nie odwracamy ich). Po tym czasie odwracamy deskę cedrową i umieszczamy na niej steki stroną przypieczoną do góry. Całość grillujemy jeszcze przez około 5 minut.
Grillowany stek na desce cedrowej marynowany w piwie
Składniki:
1 butelka ulubionego sosu barbecue (500ml)
¼ szklanki soku z cytryny
2 łyżki tartego chrzanu
6 gałązek świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
1 ulubiony kawałek wołowiny, około 700g
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1 piwo (500 ml) Guinness
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
W dużym szczelnym pojemniku połączyć sos barbecue, sok z cytryny, chrzan i rozmaryn. Steka umieścić w przygotowanej marynacie i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. W międzyczasie przygotować deskę cedrową. W dużym pojemniku zalać ją piwem i odrobiną ciepłej wody. Steka wyjąć z lodówki na pół godziny przed grillowaniem. Kilka minut przed grillowaniem rozgrzać w grillu deskę cedrową i natrzeć wierzchnią stronę oliwą. Steka usunąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem. Tak przygotowanego steka wyłożyć na deskę cedrową. Steka grillowanego na desce cedrowej nie odwracamy, grillujemy około 15 minut lub do momentu aż osiągnie temperaturę wewnętrzną (63 ° C). Następnie steka usuwamy z deski cedrowej, pozwalamy mu odpocząć przez 10 minut, podajemy go pokrojonego w cienkie plasterki w poprzek włókien z ulubionymi grillowanym warzywami.
Summary
Article Name
Steki grillowane na desce cedrowej – 2 wyjątkowe pomysły
Description
Grillowanie steków na deskach cedrowych nadaje im ciekawy smak dymu drzewnego. Jest to prosta alternatywa do stosowania wędzenia i miła odmiana w stosunku do standardowego steka z grilla.
Author
DYNAMIC Centrum Grilla
Źródło:http://naruszcie.pl/3456/steki-grillowane-na-desce-cedrowej-2-wyjatkowe-pomysly