Wykonanie
Stek idealny... szybki prosty i smaczny. Ważne jest aby
mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed smażeniem, gdy
stek jest zimny ciepło nie dociera równomiernie do środka.Ja jem wysmażony, chyba nie jestem jeszcze gotowa na krwawe
mięso :PPerfect steak... quick to
make and tasty. It's important to take out steak from fridge one hour before frying. When meat is cold that the heat doesn't get trough to the
core.I like well-done, I think I'm not ready for bloody meat :P
Składniki : ( 2 porcje )* 300 - 400 g
steku wołowego,*
sól,
pieprz,*
oliwa,* 1 łyżka siekanego
tymianku,* 1 łyżka siekanych liści
razmarynu,Ingredients : ( 2 portions )* 300 - 400 g flank skirt steak or bavette,* salt, pepper,* oil,* 1 tbsp chopped thyme,* 1 tbsp chopped rosemary,
Przygototwanie :
Mięso przypraw dobrze
solą i
pieprzem i natrzyj
oliwą zmieszaną z
tymiankiem i
rozmarynem. Rozgnieć delitaknie pięścią aby zmiękczyć
stek.Dobrze rozgrzej patelnie grillową, ułóż
steki i smaż na dużym ogniu odwaracając co minutę do czasu aż będzie taki jak lubisz ( medium
rare to 5-6 minut, well-done 6-7 ).Zdejmj z patelni i daj mu odpocząć przez 2 minuty.Pokrój staka w plastry w poprzek włókien i podawaj z czym lubisz :)Preparation :Season meat with salt and pepper and rub with oil with thyme and rosemary.Pound with fist to tenderize.Heat grill pan well, put meat and fry turning every minute until cooked to your liking ( for medium
rare 5-6 minutes, for well-done 6-7 ).Take off from pan and let steak rest for 2 minutes.Slice the steak across the length and
serve with your favourite.