Wykonanie
Jesienny czas spowodował, że wzięłam się za przygotowywanie
pieczonych mięs, które można jeść na ciepło do obiadu albo na zimno w formie domowej
wędliny na kanapkę. Do świąt mam zamiar przedstawić Wam kilka przepisów. Zaczniemy jesiennie, oto przepis na
schab pieczony z
jabłkami - niezwykle efektowny i smaczny, dzięki soku z
jabłek i rozmarynowi
mięso oraz sos nabierają wspaniałego aromatu. Na blogu są przepisy na:pieczona
szynka z
miodemschab gotowany w
mlekupieczona
karkówkaschab ze
śliwką w powidłach .

1 kg
schabu2 duże, twarde
jabłkamarynata:łyżka
majerankukilka małych gałązek
rozmarynu (lub łyżeczka suszonego)łyżeczka
pieprzu ziołowegołyżeczka
soli2-3 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwyłyżeczka
octu jabłkowegoPrzygotować marynatę - wymieszać
oliwę z
przyprawami,
octem i posiekanym
czosnkiem.Natrzeć
mięso marynatą i zostawić na noc w niej.Następnego dnia nacinać w poprzek
mięso co około 2 cm, tworząc kieszenie na
jabłka.
Jabłka umyć, zostawić skórkę, wyjąć gniazda nasienne i pociąć na plasterki.
Mięso przełożyć do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.Te plasterki włożyć w nacięcia
mięsa - jeśli zostaną nam plasterki to położyć obok
mięsa.Piec
mięso w temp. 180 st.C. przez godzinę, 10 minut ostatnie można podpiec na opcji grilla.