ßßß
Cookit - przepis na Karkówka marynowana w czerwonym winie
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Karkówka marynowana w czerwonym winie
Składniki
Karkówka
Czerwone wino
Liść laurowy
Sól
Pieprz
Zioła
Papryka słodka
Rozmaryn
Oliwa z oliwek
Czosnek
Wykonanie
Karkówka
marynowana w
czerwonym winie
to idealne
mięso
na wykwintną kolację. Pieczona
karkówka
w
winie
nadaje się do jedzenia także na zimno, jako
wędlina
- najlepiej smakuje z
chrzanem
lub
żurawiną
. Ostatnio coraz więcej przygotowuję
pieczonych mięs
, więc
będę
Wam serwować nowe przepisy. Do tej
pory
na blogu jest
karkówka
z
ketchupem
i pieczona
karkówka
.
1,5 kg
karkówki
szklanka
czerwonego wina
2
liście laurowe
łyżeczka
soli
łyżeczka
pieprzu
ziołowego
łyżka
papryki słodkiej
gałązka świeżego
rozmarynu
łyżka
oliwy
2-3 ząbki
czosnku
Oliwę
wymieszać z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem
i
przyprawami
:
solą
,
pieprzem
i
papryką
.Mieszanką natrzeć
mięso
z każdej strony, na wierzchu
mięsa
ułożyć
liście laurowe
i listki
rozmarynu
.
Mięso
zalać
czerwonym winem
i zostawić na noc w lodówce.Następnego dnia przełożyć
mięso
do brytfanki lub naczynia żaroodpornego i zlać resztki marynaty.
Mięso
piec pod przykryciem przez 1,5 godziny - ostatnie 15 minut można piec na opcji grill ze zdjętą pokrywką.
Źródło:
http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/11/karkowka-marynowana-w-czerwonym-winie.html
Przepisy powiązane
Pomidory San Marzano z piekarnika
Karkóweczka pieczona z ziołami
Pieczone ziemniaki z rozmarynem i czosnkiem
Karkówka z grilla
FILETY Z KURCZAKA W CYKORII
Składniki powiązane (0)