ßßß
Przed Wami kolejny dowód na to, że czasem najprostszy pomysł może „zdziałać cuda” ;)Zwykły filet z kurczaka upieczony w łódeczce ze zwykłej cykorii…Prosto, smacznie i wytwornie!Cykoria w tym daniu dodaje nie tylko uroku, ale także wspaniale zabezpiecza mięso przed wysuszeniem. Jednocześnie rozpuszczający się na dnie łódeczek twarożek oraz sos z pieczonego mięsa wspaniale wpływają na smak upieczonej cykorii. Pełna symbioza :)Inspiracją był przepis tej strony .Składniki: (4 porcje)4 małe filety z piersi kurczaka2 duże główki cykorii (zielona lub czerwona)4 długie plasterki chudego boczku lub szynki parmeńskiej (albo innej podobnej)4 małe liście laurowe4 gałązki świeżego rozmarynu4-8 łyżeczek twarożku naturalnego lub ziołowego (np.Philadelphia/Almette/Twój Smak)ulubiona przyprawa do kurczaka (u mnie czosnek, słodka papryka, pieprz i sól)oliwaWykonanie:Filety z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą i przyprawić ulubionymi przyprawami.Z cykorii odkroić najtwardsze końcówki, a następnie oddzielić największe liście i „zbudować” z nich łódeczki (każda po 4 listki).
Na dno każdej łódeczki nałożyć 1-2 łyżeczki twarożku. Następnie położyć przyprawiony filet z kurczaka, gałązkę rozmarynu oraz liść laurowy, a na koniec całość owinąć plasterkiem boczku lub szynki.Łódeczki ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.Uwaga: Łódeczki są „chybotliwe”. Warto zatem dobrać naczynie do pieczenia tak, aby łódeczki wzajemnie się podpierały i dzięki temu nie przechylały na boki.Podawać bezpośrednio po upieczeniu z warzywami ugotowanymi na parze i/lub prostą sałatką.Smacznego :)