ßßß
Zapraszam na kolejny etap szparagowego maratonu :)Tym razem proponuję Wam wspaniałe roladki z kurczaka, szynki parmeńskiej i szparagów.Danie bardzo eleganckie oraz smakowite, a przy tym bajecznie proste i ekspresowe!Gorąco polecam :)Uwaga:)Na zdjęciach widać dwie wersje roladek.Wersja I – kurczak + szynka parmeńska + szparagiWersja II – kurczak + twarożek + szparagiObie bardzo smaczne, aczkolwiek wersja I stanowczo bardziej dekoracyjna :)Geneza powstania dwóch wersji była banalna… Miałam tylko 3 plasterki szynki… ;)
WERSJA ISkładniki: (4-5 roladek)1 duży filet z piersi kurczaka4-5 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej, albo bardzo chudego boczku)4-5 zielonych szparagówoliwaWykonanie:Filet z piersi kurczaka pokroić na skos, na 4-5 plastrów. Każdy rozbić tłuczkiem. (NIE SOLIĆ!!!)Na desce do krojenie rozłożyć plaster szynki, na nim rozbity kotlet z kurczaka, a na końcu 1 łodygę szparaga przekrojoną na 3 części. Zrolować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym cienko oliwą. Roladki skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Podawać od razu.Uwaga: Jeśli roladki podajemy na przyjęciu, przed podaniem każdą należy przekroić po skosie na dwie części. Będzie wtedy od razu widać ich „atrakcyjne wnętrze” :)
WERSJA IISkładniki: (4-5 roladek)1 duży filet z piersi kurczaka4-5 łyżeczek twarożku naturalnego (lub ziołowego) – u mnie Philadelphia light4-5 zielonych szparagówsól i pieprzoliwaWykonanie:Filet z piersi kurczaka pokroić na skos, na 4-5 plastrów. Każdy rozbić tłuczkiem. Delikatnie posolić i oprószyć pieprzem.Na desce do krojenie rozłożyć rozbity kotlet z kurczaka, na połowie rozsmarować 1 łyżeczkę twarożku, a na końcu ułożyć 1 łodygę szparaga przekrojoną na 3 części. Zrolować i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.Roladki skropić oliwą i wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około 30 minut. Podawać od razu.Uwaga: Jeśli roladki podajemy na przyjęciu, przed podaniem każdą należy przekroić po skosie na dwie części. Będzie wtedy od razu widać ich „atrakcyjne wnętrze” :)Smacznego :)
Jednocześnie zapraszam Was do korzystania z nowej zakładki: SEZON .Są tam prezentowane zestawienia dań z uwzględnieniem produktów sezonowych.Wszystkie dania są zilustrowane zdjęciami, z podanym obok linkiem do przepisu.Mam nadzieję, że ułatwi Wam to wyszukanie interesujących Was przepisów :)Na początek zapraszam do zestawienia dań ze szparagami – tutaj .