Wykonanie
Przepis na
łososia czekał w kolejce od kwietnia - przyszła na niego odpowiednia
pora, więc zapraszam na
łosoś w cieście francuskim ze
szpinakiem. Danie nie wymaga wielu umiejętności, a jest zaskakujące, a do tego pyszne. Inne przepisy z
łososiem:
łosoś w sosie
śmietanowymłosoś z duszonymi
jabłkamiłosoś w
ketchupie .

300-400 g filetu z
łososiaopakowanie
ciasta francuskiego100 g świeżego baby
szpinaku50 g
masłasól,
pieprz czosnkowy,
pieprz cytrynowypół
cytrynyNa patelni rozpuścić
masło, wrzucić
szpinak i dusić aż zmięknie.Doprawić
solą i
pieprzem czosnkowym, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Rozwinąć
ciasto francuskie, przyłożyć
łososia i odciąć taki prostokąt by się zmieścił.
Łososia posypać delikatnie
solą, mocniej
pieprzem cytrynowym i polać
sokiem z cytryny.Na cieście francuskim wyłożyć
szpinak (bez
masła), a
potem rybę - przykryć drugim płatem
ciastem.Boki ciasta (tam, gdzie nie ma farszu) ponacinać w paski - tak, jak na zdjęciu poniżej.Nacięte boki ciasta zawijać naprzemiennie do środka tworząc szczelną plecionkę.Dolną część ciasta odciąć i uformować na kształt płetwy, a górę szczelnie zawinąć.Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st.C - do zbrązowienia ciasta.

