ßßß Cookit - przepis na Łosoś w cieście francuskim

Łosoś w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Przepis na łososia czekał w kolejce od kwietnia - przyszła na niego odpowiednia pora, więc zapraszam na łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem. Danie nie wymaga wielu umiejętności, a jest zaskakujące, a do tego pyszne. Inne przepisy z łososiem:
łosoś w sosie śmietanowym
łosoś z duszonymi jabłkami
łosoś w ketchupie .
300-400 g filetu z łososia
opakowanie ciasta francuskiego
100 g świeżego baby szpinaku
50 g masła
sól, pieprz czosnkowy, pieprz cytrynowy
pół cytryny
Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szpinak i dusić aż zmięknie.
Doprawić solą i pieprzem czosnkowym, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Rozwinąć ciasto francuskie, przyłożyć łososia i odciąć taki prostokąt by się zmieścił.
Łososia posypać delikatnie solą, mocniej pieprzem cytrynowym i polać sokiem z cytryny.
Na cieście francuskim wyłożyć szpinak (bez masła), a potem rybę - przykryć drugim płatem ciastem.
Boki ciasta (tam, gdzie nie ma farszu) ponacinać w paski - tak, jak na zdjęciu poniżej.
Nacięte boki ciasta zawijać naprzemiennie do środka tworząc szczelną plecionkę.
Dolną część ciasta odciąć i uformować na kształt płetwy, a górę szczelnie zawinąć.
Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st.C - do zbrązowienia ciasta.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2014/10/losos-w-ciescie-francuskim.html