ßßß
300-400 g filetu z łososiaopakowanie ciasta francuskiego100 g świeżego baby szpinaku50 g masłasól, pieprz czosnkowy, pieprz cytrynowypół cytrynyNa patelni rozpuścić masło, wrzucić szpinak i dusić aż zmięknie.Doprawić solą i pieprzem czosnkowym, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Rozwinąć ciasto francuskie, przyłożyć łososia i odciąć taki prostokąt by się zmieścił.Łososia posypać delikatnie solą, mocniej pieprzem cytrynowym i polać sokiem z cytryny.Na cieście francuskim wyłożyć szpinak (bez masła), a potem rybę - przykryć drugim płatem ciastem.Boki ciasta (tam, gdzie nie ma farszu) ponacinać w paski - tak, jak na zdjęciu poniżej.Nacięte boki ciasta zawijać naprzemiennie do środka tworząc szczelną plecionkę.Dolną część ciasta odciąć i uformować na kształt płetwy, a górę szczelnie zawinąć.Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st.C - do zbrązowienia ciasta.
