ßßß
SKŁADNIKI:* ciasto francuskie* 500g szpinaku (świeżego)* 2-3 ząbki czosnku* sól, pieprz do smaku* łosoś* 0,5 l. przygotowanego przyprawionego bulionu* 3 łyżki śmietany* łyżka masła* ok.300g filetu świeżego łososia
W pierwszej kolejności przygotowujemy łososia.Ciasto francuskie nie piecze się zbyt długo więc, ja najpierw płat łososia delikatnie obgotowuję w rosołku.Po tym zabiegu od ryby idealnie odchodzi skóra.Następnie szpinak: dokładnie myjemy i kroimy. Najpierw wrzucam na parę minut na wrzątek, po czym wyjmuję i wrzucam na głęboką patelnię z łyżą masła i duszę. Dodaję wyciśnięte ząbki czosnku, sol i pieprz do smaku. Następnie już nie podgrzewając łączymy ze śmietaną.
Na ciasto francuskie nakładamy na środku (wzdłuż długiego brzegu) łososia, a na nim rozkładamy nasz śmietanowy szpinak. Pozostałe fragmenty ciasta nacinamy na paski po ok 3cm. Na zmianę nakładamy na siebie na paski ciasta tak jakbyśmy pletli warkocza. Danie pieczemy ok 20-25 minut w temp 180C. Przez ten czas ciasto się upiecze a smaki idealnie przenikną się wzajemnie. Wierzch ciasta można posmarować cienko białkiem jajka tak by po upieczeniu błyszczało.Bardzo efektownie wygląda po przekrojeniu, jest bardzo syte.Danie w sam raz na specjalną okazję, można podać z lampką białego wina.Polecam!