ßßß
filet z łososia około 300-400 g3 łyżki ketchupu łagodnego Pudliszkiłyżka miodułyżka oliwyłyżka soku z limonkisól, pieprz cytrynowytruskawkowa salsa:200 g truskawekkilka listków miętykolorowy pieprzłyżka miodukrem balsamiczny lub/i ocet balsamicznyZ umytego łososia pozbyć się skóry i przekroić go na 2-3 kawałki.Przygotować marynatę: wymieszać ketchup z miodem, oliwą i sokiem z limonki.Łososia doprawić bardzo delikatnie solą i większą ilością pieprzu cytrynowego, a następnie gotowe płaty włożyć do marynaty i obtoczyć nią rybę z każdej strony.Zostawić na min. 30 minut.Po tym czasie rybę kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 3-4 minuty.Łososia podawać z truskawkową salsą: truskawki pokroić na małe kawałki i wymieszać z posiekaną miętą.Doprawić kolorowym pieprzem, miodem i skropić octem balsamicznym lub polać kremem balsamicznym.Łososia podawać w towarzystwie salsy z truskawek, można podać miks sałat oraz do ozdoby jadalne płatki róży.

