Wykonanie
Nad morzem weekend był upalny - my spędziliśmy go bardzo aktywnie. Była 40 km wycieczka rowerowa i wyprawa kajakami po okolicach Gdańska, a po takich wyczynach najlepiej przygotować wielkie grillowanie. Proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na grillowanego
łososia w
ketchupie Pudliszki, który jest mocno
pomidorowy, a do tego dodaje koloru.
Rybkę podałam niebanalnie z salsą
truskawkową, słodko-kwaśny dodatek idealnie pasował do całości, a zachwytów nie było końca :). Po inne przepisy na
ryby zapraszam tutaj klik .
filet z
łososia około 300-400 g3 łyżki
ketchupu łagodnego Pudliszkiłyżka
miodułyżka
oliwyłyżka
soku z limonkisól,
pieprz cytrynowytruskawkowa salsa:200 g
truskawekkilka listków
miętykolorowy pieprzłyżka
miodukrem balsamiczny lub/i
ocet balsamicznyZ umytego
łososia pozbyć się skóry i przekroić go na 2-3 kawałki.Przygotować marynatę: wymieszać
ketchup z
miodem,
oliwą i
sokiem z limonki.
Łososia doprawić bardzo delikatnie
solą i większą ilością
pieprzu cytrynowego, a następnie gotowe płaty włożyć do marynaty i obtoczyć nią
rybę z każdej strony.Zostawić na min. 30 minut.Po tym czasie
rybę kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 3-4 minuty.
Łososia podawać z
truskawkową salsą:
truskawki pokroić na małe kawałki i wymieszać z posiekaną
miętą.Doprawić
kolorowym pieprzem,
miodem i skropić
octem balsamicznym lub polać kremem balsamicznym.
Łososia podawać w towarzystwie salsy z
truskawek, można podać
miks sałat oraz do ozdoby jadalne
płatki róży.