Surimi z języka japońskiego oznacza - zmielona ryba, co wyjaśnia, że surimi to paluszki ze zmielonego mięsa białych ryb. Niewiele mają wspólnego z krabem, chociaż można dostać paluszki z dodatkiem mięsakraba. Nie jest to też zbyt wartościowy produkt, bo zawiera sporo chemii i barwników, ale od czasu do czasu zjedzony w sałatce nikomu nie zaszkodzi :). Sałatka z surimi i ananasem oraz kukurydzą i ogórkiem jest bardzo oryginalna i smaczna. Jeśli chodzi o szybszą przekąskę to polecam roladki z surimi .250 g paluszków krabowych (surimi)pół puszki krojonego ananasapuszka kukurydzyogórek świeży2 łyżki majonezu + 2 łyżki śmietanyząbek czosnkusól, pieprzpół pęczka koperkuPaluszki pokroić na 1 cm kawałki i wymieszać z odsączonymi z zalewy kawałkami ananasów i kukurydzą z puszki.Dodać posiekany w kostkę ogórek.Majonez wymieszać ze śmietaną (lub jogurtem) i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.Sałatkę wymieszać z sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać posiekany koperek.