Lubię korzystać z ciasta francuskiego, bo daje nam bardzo dużo możliwości. Na słodko lubię jako jabłkowe odwracanki, a na czasie jest pomysł na świąteczną makową choinkę . Na wytrawnie najczęściej przygotowują szybkie mini pizzerki . Dzisiaj serwuję przekąskę imprezową, która na pewno się sprawdzi - to ciasto francuskie z cienkim boczkiem, śliwką i cebulą. Przy przygotowaniu użyłam koncentratu pomidorowego z czosnkiem Pudliszki, który jest mocno pomidorowy i nie zawiera konserwantów ani żadnego glutaminianu sodu.opakowanie ciasta francuskiegokoncentrat pomidorowy z czosnkiem Pudliszkikilkanaście plastrów boczkucebulakilkanaście śliwek suszonychmajaranekCiasto francuskie pokroić na kwadraty o boku ok. 8 cm.Brzegi docisnąć z każdej strony widelcem.Na środek kwadratów nakładać koncentrat i rozsmarować.Cebulę pokroić w piórka.Układać na każdym kawałku ciasta po plastrze boczku, plasterku cebuli, śliwce suszonej, a całość posypać majerankiem.Piec na papierze do pieczenia w 200 st.C. przez 15-20 minut do zbrązowienia ciasta.