Wykonanie
Wielkimi krokami zbliża się 11 listopada co, mam nadzieję, oznacza na
stole gęsinę. Ten przepis czekał na publikację rok. Nie zdążyłam go wtedy wstawić, robię to teraz, z nadzieją że wykorzystacie pomysł. Tak przygotowana
gęś jest pyszna,
ziemniaki pieką się w gęsim tłuszczu, smaczniej być nie może. Wystarczy dorobić surówkę z
kapusty i świąteczny obiad gotowy! Upieczenie takiego ptaszyska zajmie nam ok 4 godzin, więc warto wszystko dobrze zaplanować. Może nie jest to najbardziej fotogeniczna potrawa, ale uwierzcie mi - jest pyszna! A gęsia skórka dzięki powolnemu pieczeniu robi się cienka jak pergamin i chrupiąca! Polecam!A tutaj inne smakołyki z gęsi:Gęsie nogi pieczone z
ziemniakamiGęsie nogi faszerowane Gęsie szyjki faszerowaneCzulentPierś gęsia pieczona II - z
imbiremPierś gęsia pieczona w
majerankuPierś gęsia pieczona na jabłkachGęsie szyjki faszerowane pieczone
Gęś pieczona z
jabłkamiPâté (pasta ) z
wątróbki gęsiejPasztet z gęsich
wątróbek z
żurawinąskładniki4500 - 5000 g
gęś - świeża lub mrożona2
jabłka np Szare Renetyok 600 g drobnych
ziemniakówmajeranek (ilość wg uznania)główka
czosnkusól,
pieprzprzygotowanieJeżeli mamy
gęś mrożoną, trzeba ją odpowiednio wcześnie wyjąć z zamrażalnika, i najlepiej rozmrażać w lodówce - może to zająć 2 dni.
Gęś umyć i dobrze osuszyć. Usunąć tłuszcz od strony kupra - nie wyrzucać, przetopić na
smalec.
Ziemniaki obrać, umyć i osuszyć.
Czosnek posiekać, wymieszać z
majerankiem i
ziemniakami.
Gęś nasmarować
pieprzem i
solą na zewnątrz i wewnątrz. Do środka włożyć
ziemniaki wymieszane z
czosnkiem i
majerankiem, rozsmarować równomiernie po wnętrzu - ile się zmieści, bez upychania. Gęsi nie posypujemy z wierzchu
ziołami, bo mogłyby się przypalić. Pozaszywać lub pospinać otwory. Związać nogi i skrzydła (tak jak na zdjęciach). Tak przygotowaną
gęś można wstawić na noc do lodówki, a przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej.
Gęś ułożyć w naczyniu piersiami do dołu, przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C piec przez 1,5 h bez otwierania piekarnika. Po tym czasie odlać dużą część wytopionego tłuszczu. Zmniejszyć temperaturę do 160 st piec przez ok 30 min. Odkryć, włączyć dopiekanie od góry i przypiec skórkę na plecach przez 10 min. Przewrócić
gęś na plecy - piersiami do góry i już bez przykrycia piec przez kolejne 2 h. Ostatnie parę minut, o ile trzeba możemy włączyć funkcję dopiekania od góry. Godzinę przed końcem pieczenia możemy dorzucić do naczynia z gęsią pokrojone w ćwiartki
jabłko. W trakcie pieczenia
gęś podlewać co jakiś czas albo wytopionym tłuszczem albo
wodą. Podawać z
kapustą kiszoną i
żurawiną i z tym co zostało na dnie gęsiarki czyli tłuszczem z sosem i
jabłkami. Smacznego!Uwagi: Upieczone kości i wszelkie skrawki zostawić, ugotujemy na nich rosół.