Wykonanie
Dzisiejszy dzień uczciliśmy pieczoną gęsiną, ale nie tylko dlatego, że "gęsina na Św. Marcina", ale głównie dlatego, że mój Narzeczony Marcin
gęś bardzo lubi a ja lubię mu i całej mojej gromadce sprawiać przyjemność, szczególnie w imieniy...
Składniki na obiad dla 4 osób:podwójna pierś gęsi2 nogi gęsie2 - 3 łyżeczki
soliłyżeczka
pieprzu mielonego3 łyżki suszonego
majeranku1/2 l soku lub kompotu
śliwkowego4 spore
jabłka np. szara reneta
Gęś myjemy, oczyszczamy, wycieramy, nacieramy
solą,
pieprzem i
majerankiem i odstawiamy do lodówki w zamkniętym naczyniu na całą noc albo i całą dobę.Po tym czasie układamy kawałki gęsi skórą do dołu w naczyniu do pieczenia, polewamy
sokiem śliwkowym lub kompotem
śliwkowym, zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na 3 godziny. Po 2 godzinach do naczynia wkładamy
jabłka i zamykamy. Po 3 godzinach naczynie odkrywamy, pierś i nogi odwracamy skórą do góry, naczynie wstawiamy pod grilla w piekarniku i grzejemy ok. 10 minut aż do zrumienienia skórki.Podajemy z tłuczonymi
ziemniakami i TAKĄ
żurawiną.Smacznego!