Wykonanie
Słodko!
Biszkoptowa, czekoladowa rolada z kremem kajmakowym!
Dzisiaj dzielę się z
Wami przepisem na słodkie i
czekoladowe ciasto. Rolada czekoladowa z dodatkiem nutelli, z kremem kajmakowym
SKŁADNIKI NA
BISZKOPT CZEKOLADOWY Z NUTELLĄ:- 3
jajka wiejskie- 80 g
cukru- 3 łyżki nutelli- 75 g
mąki tortowej- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaBiałka ubij na sztywną pianę, dodaj
cukier zmielony wcześniej w młynku. Ubij na sztywno, dodaj wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i przesianą przez sitko
mąkę. Na samym końcu dodaj roztopioną nutellę. Delikatnie wymieszaj, wyłóż blaszkę. Pieczemy 15-18 minut w temp 160 stopni C. Na 10 minut przed końcem uruchomiłam termoobieg!Gorący
biszkopt wyjęty z pieca (zdejmujemy papier do pieczenia!), ułóż na ściereczce i od razu zroluj. Odstaw, aż do całkowitego wystudzenia.Krem kajmakowy:-1/3
margaryny- 1/2 puszki kajmaku- 2 łyżki
serka mascarponeMargarynę ucieramy mikserem, minimum 10 minut, powinna zrobić się dużo jaśniejsza i puszysta. Następnie dodajemy naprzemiennie po małej łyżeczce kajmaku i
mascarpone, ciągle ucierając. Aż do wyczerpania się składników.Na zimny całkowicie wystudzony
biszkopt- zwiniętą roladę, równomiernie rozprowadzamy masę
czekoladową. Ja zrobiłam małe oczko w roladzie z samego kajmaku, po prostu wzdłuż całej rolady ułożyłam raz koło razu po odrobinie samej masy kajmakowej.Roladę mocno rolujemy za pomocą ściereczki. Układamy na długim talerzu.Karmel do oblania -glazurowania rolady:- 1/3
margaryny- 2 łyżki
miodu- 2 łyżki kajmaku- 1 łyżka
cukruW/w składniki rozpuszczamy i mieszamy energicznie rózgą, do utworzenia się jednolitej masy.Gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając około 5 minut.Masę troszkę studzimy i ciepłą, ale nie gorącą, polewamy roladę.Masa powinna całkowicie zastygnąć na roladzie.
Co sądzicie?Takie ciacho na poprawę nastroju jesiennego z
kubkiem gorącej
kawy, chyba może być?;-))))Dziękuję WAM za odwiedziny i za komentarze to bardzo miłe, wiedzieć, że TAM jesteście i czytacie moje wypociny ;-)))Buziaki!
Zapraszam na Facebooka SMYKWKUCHNI i INSTAGRAMA Smyk_W_kuchni!#smykwkuchni