Wykonanie
Dla zainteresowanych deserami bezglutenowymi czy wegańskimi w to chłodne popołudnie polecam oto taki mus na bazie pieczonej dyni i pachnącego puree z
mango z Kuchni ŚwiataNo cóż,
makaroniki jako dekoracja niestety nie są wegańskie ale może kiedyś zacznę i wypiekać takie :-)
póki co .. moim konikiem ostatnio są desery dla vegan, które całkiem fajnie mi wychodzą.. kto nie sprawdzi, ten się nie dowie! Zatem zapraszam do przepisu wspaniałego jesiennego musu!

przepis własnySkładniki: na spód50g mieszanki bezglutenowej Mix C50g
mąki ryżowej30g
mąki kukurydzianej60g
cukru60g
margaryny roślinnej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników.Rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma arkuszami pergaminu, przełożyć na prostokątną blaszkę i piec 20 minut w temperaturze 170'Po upieczeniu wykrawać
spody wykrojnikiem w kształcie koła, najlepiej wykroić gdy ciasto jest jeszcze ciepłe i pozostawić do ostygnięcia. Nie należy wykrojonych
spodów przekładać, unosić gdyż mogą popękać.Składniki: na mus150g puree
dyniowego ( z pieczonej dyni )150g puree z
mango200g
śmietany kokosowej60g
cukru2 łyżeczki agar agaru50ml
Ginu Lubuskiegoszczypta spirulinyDo blendera przełóż puree
dyniowe oraz
mango.
śmietankę podgrzej z
cukrem, następnie dodaj agar agar, wymieszaj trzepaczką by nie powstały grudki i zagotuj. Przelej gorącą
śmietankę do mieszaniny dyniowej z
mango i zmiksuj do połączenia składników. Na końcu wmieszaj
gin jeśli go użyjesz.Masę
mango dyniową przełóż do silikonowych foremek w kształcie beczułki/ kuli i na wierzch musu wciśnij spód kruchy. Tak przygotowany mus schładzaj w lodówce do czasu aż dobrze zastygnie, następnie wyjmij mus z silikonu i przełóż na talerz. Udekoruj talerz
śmietanką kokosową, sypnij szczyptą spiruliny wierzch i gotowe. Smacznego!* Dekoracja: makaronik tradycyjny więc nie polecany dla vegan.