Wykonanie
Jesienią nie może zabraknąć
dyniowego sernika. Sernik
dyniowy, typowo sezonowy sernik, w pięknym
pomarańczowym kolorze pojawia się u mnie niezmiennie każdej jesieni. Z dodatkiem
ciasteczek amarettini był już tutaj, ze
śliwkami tutaj . Tym razem sernikowi towarzyszą
figi. Trudno się oprzeć świeżym figom, tak kuszą fioletową barwą, a
figi pieczone to już poezja smaku. Warto korzystać z ich obfitości, bo to dobra inwestycja w zdrowie. Gęsta kremowo - mazista konsystencja sernika i delikatny aromat
dynii to wypiek dla koneserów serników
dyniowych. Spód sernika z wyrazistym aromatem prażonych
orzechów laskowych i wykwintny smak pieczonych fig idealnie wpisują się w jesienne klimaty. Gdy masz upieczoną
dynię przygotowanie sernika nie zajmie Ci wiele czasu. Jest bardzo łatwy. Stosunkowo niski i upieczony w foremce o średnicy 24 cm, dlatego wystarczy 30 minut pobytu w piekarniku, by był gotowy.
Składniki na spód ciasta:8 sucharków pełnoziarnistych2 łyżki
masła2 garstki
orzechów laskowych2 łyżki mielonych
orzechów laskowychSkładniki na masę
serową:500 g
sera 3 x mielonego300 g puree z
dynii (z tego przepisu)2
jajkapasta z
wanilii2 łyżki
mączki kukurydzianej lub
budyń waniliowy180-200 g
cukru lub
ksylitoludodatkowo - 4 figi+ na talerzykWykonanie:
orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu. Ostudzić. W kielichu blendera umieścić sucharki, całe
orzechy laskowe oraz mielone i
masło. Zmiksować tak, by pozostały widoczne większe kawałki
orzechów. Masę
orzechową wyłożyć na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ucisnąć łyżką i wstawić tortownicę do lodówki, by masa stężała
ser wymieszać z
cukrem, mączką kukurydzianą i puree z
dynii. Do masy dodać po jednym
jajku miksując tylko do połączenia składnikówmasę
serową wyłożyć na przygotowany spód
orzechowy, wyrównać szpatułką. W
masie serowej ułożyć 1-cm grubości plasterki fig, następnie lekko je wcisnąćsernik piec w 180`C 30 minut. Początkowo studzić w uchylonym piekarniku, następnie na kratce. Podawać schłodzony, najlepiej przez całą noc w lodówceŻYCZĘ SMACZNEGO !