Wykonanie
Może ta
tarta nie należy do najbardziej dietetycznych ciast, ale starałam się ją przerobić na nieco bardziej zdrową, dlatego do pieczenia użyłam
masła klarowanego, (można je również zastąpić
jogurtem), zamiast
cukru użyłam
ksylitolu, natomiast jako nadzienie użyłam
gorzką czekoladę i dodałam
śmietanę, której niczym nie zastąpiłam no bo w końcu musi być pysznie :) Jako, że Sylwester spędzam sama w domu powinnam zrobić jeszcze bardziej słodkie i jeszcze bardziej tłuste ciasto na poprawę humoru ale się opanowałam :)Życzę Wam wszystkiego najlepszego :) udanej zabawy sylwestrowej i Szczęśliwego Nowego Roku :)
Składniki :Na ciasto :1 szklanka
mąki1/4 szklanki upieczonych
orzechów laskowych1-2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (można pominąć)1 duże
jajkomasło ok 100 g lub 50 g
jogurtu naturalnego1/4 szklanki
ksylitolu lub
cukruNa nadzienie :2
gorzkie czekolady (ok 200g) 70 %1 szklanka
śmietany 30 %1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego150 g
orzechów laskowych upieczonych na wierzchPrzygotowanie :1. Pieczemy
orzechy na blaszce wyłożonej papierem w temperaturze 180 stopni przez ok 15 minut (tak, żeby
orzechy były przyrumienione ale nie spalone)2. Do miski dodajemy
mąkę, 1/4 szklanki upieczonych wcześniej
orzechów zmielonych na
mąkę, ekstrakt
waniliowy,
jajko masło i cukier/ksylitol, wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na 15 minut3. Rozwałkowujemy ciasto tak, żeby było większe niż blaszka do tarty, wykładamy ciasto na blaszkę, przyklejamy brzegi i pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni (aż ciasto będzie lekko przyrumienione)4. Rozpuszczamy
czekoladę, dodajemy
śmietanę i podgrzewamy do zagotowania, można dodać ewentualnie trochę
cukru lub
ksylitolu, dodajemy pod koniec łyżeczkę ekstraktu
waniliowego.5. Wylewamy
czekoladową masę na upieczone ciasto i posypujemy pokrojonymi na pół
orzechami, odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.Smacznego :)