Wykonanie
Jeżeli jajecznica na śniadanie już Wam się znudziła, omlet jest bardzo dobrą alternatywą. Jest to potrawa lekkostrawna, a zarazem pożywna. Można go przyrządzić zarówno na słodko jak i słono dodając ulubione dodatki. Najlepiej smakuje gdy jest miękki i puszysty. Pamiętajcie, żeby podawać je do zjedzenia zaraz po usmażeniu gdyż omlety szybko opadają.
Składniki:(Z podanych składników wychodzą dwa średnie omlety)4
jajka2 łyżki
mąki2 łyżki
śmietany (można ją spokojnie zastąpić
jogurtem naturalnym)1 łyżeczka
cukru1 łyżka
masła do roztopienia na patelni
Etapy przygotowania:
Białka oddzielamy od
żółtek.
Białka z
cukrem ubijamy na sztywną pianę, dodajemy roztrzepane
żółtka i delikatnie mieszamy. Całość łączymy dodając stopniowo
śmietanę (lub
jogurt) i
mąkę.Na patelni rozpuszczamy łyżkę
masła i wylewamy masę. Pieczemy z obu stron na złoty kolor. Podajemy ciepłe. Polecam z
dżemem lub
cukrem pudrem. Możemy też dodać ulubione
owoce do ciasta.
Smacznego !!