Wykonanie
Kto nie lubi
słodyczy ? chyba nie znajdą się tu tacy ;) Każdy czasem ma chwilę słabości na słodkie łakocie. Ważne by w takich momentach sięgać po zdrowsze/lepsze zamienniki. Ja dziś przygotowałam dietetyczne ptysie. Od tradycyjnych z
bitą śmietaną różnią się wykorzystaniem mniejszej ilości tłuszczu, nadzieniem,
mąką oraz substancją słodzącą. Zwykle używany
cukier zamieniłam na
ksylitol, który posiada zdecydowanie mnie kcal,
mąkę pszenną na orkiszową- dzięki
czemu deser zawiera trochę więcej błonnika pokarmowego, natomiast
bitą śmietanę zastąpiłam kremem budyniowym bez
cukru. Dzięki tym zamianom ograniczyłam kalorie,
cukry proste oraz tłuszcze.Składniki:Ciasto ptysiowe:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1/3 szklanki (40g)
Mleko- 70ml
Masło- 30g
Jajko- 1 sztukaEsencja waniliowa- 3 kropleNadzienie:
Budyń waniliowy bez
cukru- 1 opakowanie
Mleko 1,5%- 250ml
Ksylitol- 2 łyżkiPrzepis:1.
Mleko zagotować z
masłem i esencją
waniliową. Zdjąć z ognia i dodać
mąkę. Połączyć składniki i postawić na ogniu, mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie masę zmiksować z
jajkiem. Szprycę nadziewać
ciastem i wyciskać na blachę wyłożoną papierem. Powinno wyjść około 6 ptysi.2. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.3. Połowę
mleka zagotować z
ksylitolem, pozostałą część wymieszać z
budyniem. Do gotującego
mleka wlać
budyń, energicznie mieszać. Gotową masę odstawić do wystudzenia4. Ptysie wystudzić i przeciąć na pół. Do szprycy nałożyć masę budyniową. Ptysie napełnić kremem.Jeden ptyś dostarcza:B-2 , 7 g T-5 , 7 g W-8 , 3 g E- 110 kcal WW-1