ßßß Cookit - przepis na Dietetyczne mini ptysie (orkiszowe) z kremem budyniowym

Dietetyczne mini ptysie (orkiszowe) z kremem budyniowym

nazwa

Wykonanie

Kto nie lubi słodyczy ? chyba nie znajdą się tu tacy ;) Każdy czasem ma chwilę słabości na słodkie łakocie. Ważne by w takich momentach sięgać po zdrowsze/lepsze zamienniki. Ja dziś przygotowałam dietetyczne ptysie. Od tradycyjnych z bitą śmietaną różnią się wykorzystaniem mniejszej ilości tłuszczu, nadzieniem, mąką oraz substancją słodzącą. Zwykle używany cukier zamieniłam na ksylitol, który posiada zdecydowanie mnie kcal, mąkę pszenną na orkiszową- dzięki czemu deser zawiera trochę więcej błonnika pokarmowego, natomiast bitą śmietanę zastąpiłam kremem budyniowym bez cukru. Dzięki tym zamianom ograniczyłam kalorie, cukry proste oraz tłuszcze.
Składniki:
Ciasto ptysiowe:
Mąka orkiszowa pełnoziarnista- 1/3 szklanki (40g)
Mleko- 70ml
Masło- 30g
Jajko- 1 sztuka
Esencja waniliowa- 3 krople
Nadzienie:
Budyń waniliowy bez cukru- 1 opakowanie
Mleko 1,5%- 250ml
Ksylitol- 2 łyżki
Przepis:
1. Mleko zagotować z masłem i esencją waniliową. Zdjąć z ognia i dodać mąkę. Połączyć składniki i postawić na ogniu, mieszać do momentu uzyskania jednolitej masy. Następnie masę zmiksować z jajkiem. Szprycę nadziewać ciastem i wyciskać na blachę wyłożoną papierem. Powinno wyjść około 6 ptysi.
2. Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3. Połowę mleka zagotować z ksylitolem, pozostałą część wymieszać z budyniem. Do gotującego mleka wlać budyń, energicznie mieszać. Gotową masę odstawić do wystudzenia
4. Ptysie wystudzić i przeciąć na pół. Do szprycy nałożyć masę budyniową. Ptysie napełnić kremem.
Jeden ptyś dostarcza:
B-2 , 7 g T-5 , 7 g W-8 , 3 g E- 110 kcal WW-1
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/10/dietetyczne-mini-ptysie-orkiszowe-z.html