Wykonanie
Idealny sernik dla tych, którzy wykluczyli ze swojej diety
cukier, bo chcą zdrowiej żyć, dla tych, którzy liczą kalorie lub ze względów zdrowotnych muszą pominąć
cukier w swojej diecie. Tak samo słodki i tak samo pyszny jak ten przygotowany z udziałem
cukru.
Cukier zastąpiłam
ksylitolem, najzdrowszym i najsmaczniejszym bodaj zamiennikiem
cukru. Dodatek
ksylitolu w żaden sposób nie zmienia i nie zaburza, ani smaku, ani konsystencji sernika. I tak jak
ciasta drożdżowego z
ksylitolem nie da się upiec (unieczynnia działanie
drożdży), to w serniku sprawdzi się idealnie. Klasyczny sernik
waniliowy wieńczy
polewa czekoladowa z krokantem z
orzechów laskowych , mielone
orzechy laskowe są również dodatkiem w spodzie sernika.Składniki na spód sernika:
60 g sucharków pełnoziarnistych60 g mielonych
orzechów laskowych40 g
masła1 łyżka
ksylitoluSkładniki na masę
serową:750 g
sera 3x mielonego200 g kwaśnej
śmietany2 łyżki
mąki ziemniaczanej4
jajka L160- 200 g
ksylitolu (1 szklanka)1/2 łyżeczki pasty z
waniliidodatkowo:60 g
gorzkiej czekolady60 g
śmietany kremówki2-3 łyżki krokantu z
orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika umieścić w kielichu blendera i zmiksować na masę o konsystencji mokrego piasku. Masę wysypać na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i ucisnąć łyżką. Wstawić do lodówki by stężała
ser zmiksować z
mąką i
śmietaną, cały czas miksując dodawać po jednym
jajku, tylko do po- łączenia składnikówmasę
serową wylać na przygotowany spód, wyrównać szpatułką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 175`C, następnie zmiejszyć temperaturę do 140`C i piec 60-75 minut. Długość pieczenia uzależniona jest od wielkości foremki. Wysoki sernik w małej foremce będzie piekł się na pewno dłużej. Upieczony sernik ma mocno ścięte boki, środek może pozostać lekko drżący. Początkowo studzić w lekko uchylom piekarniku, następnie na kratce w małym garnuszku zagotować
śmietankę kremówkę, zdjąć z ognia. Dodać do
śmietanki po łamaną na kawałki
czekoladę i mieszać do jej rozpuszczenia. Przestudzony sernik polać
polewą czekoladową i posypać krokantem z
orzechów laskowychsernik podawać najlepiej schłodzony przez całą noc w lodówceŻYCZĘ SMACZNEGO!