ßßß
Cookit - przepis na Babka orzechowo - czekoladowa. Bezglutenowa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Babka orzechowo - czekoladowa. Bezglutenowa
Składniki
Proszek do pieczenia
Śmietana kremówka
Orzechy laskowe
Czekolada gorzka
Cukier puder
Masło
Jajko
Mąka ziemniaczana
Wykonanie
Jak każdego roku, poszukuję przed Świętami Wielkanocnymi nowych, ciekawych przepisów na babki i mazurki. Tak trafiłam na przepis M.Łebkowskiego z "Przysmaków poskiego stołu". Babka w całości upieczona z
orzechów laskowych
z dodatkiem sporej ilości startej
czekolady
i niewiekim dodatkiem
mączki ziemniaczanej
. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych
orzechów
. W oryginale występują
orzechy włoskie
i jest więcej
cukru
. Babka jest bardzo łatwa i nia ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli
orzechów
i
czekolady
. Zapraszam do przepisu !Składniki:
250 g mielonych
orzechów laskowych
200 g
gorzkiej czekolady
150 g
cukru pudru
200 g
masła
4
jajka
L50 g
mączki ziemniaczanej
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
- 10gdodatkowo: 50 g
czekolady gorzkiej
+ 50 ml
śmietany kremówki
Wykonanie:
czekoladę
zetrzeć na tarce.
Orzechy
wymieszać z
czekoladą
.
Mąkę
przesiać i wymieszać z
proszkiem do pieczenia
masło
utrzeć, dodając stopniowo
cukier
i
żółtka
. Wymieszać z
mąką ziemniaczaną
i
orzechami z czekoladą
. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszaćciasto przełożyć do foremki wysmarowanej
masłem
i obsypanej
mąką
. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce
śmietanę kremówkę
doprowadzic do wrzenia. Dodać połamaną
czekoladę
i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować przestudzoną babkęSMACZNEGO !
Źródło:
http://frosch.blogspot.com/2015/03/babka-orzechowo-czekoladowa-bezglutenowa.html
Przepisy powiązane
Trochę zdrowsze brownie
Babka pomarańczowa
Babka piaskowa
ciasto miodowe z orzechami laskowymi
ciasto razowe na miodzie z orzechami laskowymi
Składniki powiązane (0)