ßßß Cookit - przepis na Babka orzechowo - czekoladowa. Bezglutenowa

Babka orzechowo - czekoladowa. Bezglutenowa

nazwa

Wykonanie

Jak każdego roku, poszukuję przed Świętami Wielkanocnymi nowych, ciekawych przepisów na babki i mazurki. Tak trafiłam na przepis M.Łebkowskiego z "Przysmaków poskiego stołu". Babka w całości upieczona z orzechów laskowych z dodatkiem sporej ilości startej czekolady i niewiekim dodatkiem mączki ziemniaczanej. Pyszna, mięciutka, puchata i bardzo aromatyczna, ponieważ użyłam podprażonych orzechów. W oryginale występują orzechy włoskie i jest więcej cukru. Babka jest bardzo łatwa i nia ma groźby upieczenia zakalca. Zachwyci wielbicieli orzechów i czekolady. Zapraszam do przepisu !
Składniki:
250 g mielonych orzechów laskowych
200 g gorzkiej czekolady
150 g cukru pudru
200 g masła
4 jajka L
50 g mączki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia- 10g
dodatkowo: 50 g czekolady gorzkiej + 50 ml śmietany kremówki
Wykonanie:
czekoladę zetrzeć na tarce. Orzechy wymieszać z czekoladą. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia
masło utrzeć, dodając stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i orzechami z czekoladą. Połączyć z ubitą pianą i delikatnie wymieszać
ciasto przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec 60 minut w temperaturze 180` C. Studzić początkowo w foremce, następnie na kratce
śmietanę kremówkę doprowadzic do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Posmarować przestudzoną babkę
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/03/babka-orzechowo-czekoladowa-bezglutenowa.html