Już dawno nie jadłem tak dobrego ciasta. No może nie aż tak dawno :P Ale to jest wyjątkowe. Bardzo wilgotne, miękkie, wypełnione mocno czekoladowym kremem i orzechami laskowymi po same brzegi. Wyśmienite! W sam raz na jesienne popołudnie :)ciasto:250 g masła150 g mąki pszennej220 g miodu150 g mielonych orzechów laskowych1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 jajkaMasło ucierać mikserem do białości, dodać miód i kolejno po jednym jajku. Mąkę połączyć z mielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodawać po łyżce do masy maślanej i miksować na najniższych obrotach. Tortownicę natłuścić, oprószyć bułką tartą i napełnić ciastem. Piec w 160ºC przez ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do wystudzenia.krem:200 ml śmietany kremówki 36%100 g czekolady gorzkiej lub słodkiej1 łyżeczka masłaCzekoladę połamać i rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Kremówkę podgrzewać w garnuszku aż do wrzenia, następnie dodać do czekolady i dokładnie połączyć. Ciepłą masę czekoladową wylać na wierzch ciasta i udekorować orzechami laskowymi. Schłodzić w lodówce. Podawać.d odatkowo:orzechy laskowe prażone w piekarnikuSmacznego! :)