Wykonanie

Mazurek musi się pojawić na wielkanocnym
stole. Zapraszam zatem na prosty, pyszny mazurek z
musem czekoladowym. Idealny, kruchy spód można upiec dużo wcześniej. Nie jest kłopotliwy, bo nie ma potrzeby przechowywania go w lodówce. Mus zadowli wszystkich czekoladocholików i nie tylko. Jest lekki, puszysty, a zatopione w nim "pijane"
śliwki rumowe dodają mu smakowitego aromatu. W mazurku przeznaczonym dla dzieci
śliwki namocz np. w
soku jabłkowym. Ilość musu z podanego przepisu wystarczy do pokrycia niewysoką warstwą dwóch małych mazurków.Składniki na kruchy spód ( na 2 małe foremki) :

260 g
mąki krupczatki40 g
mąki ziemniaczanej150 g
masła50 g
cukru pudruwanilia -
cukier lub pasta2
surowe żółtkaszczypta
soliSkładniki na mus:300 ml
śmietany kremówki150 g
gorzkiej czekoladyDodatkowo:150 g
śliwek suszonych100 ml
rumuŚliwki przekroić na pół lub mniejsze cząstki, zalać
rumem i pozostawić na noc.Wykonanie:do miski przesiać obie
mąki i
cukier oraz
masło pokrojone w małe kawałeczki. Rozetrzeć w palcach, aż do otrzymania kruszonki. Następnie dodać
żółtka i zagnieść do połączenia się składników. Uformować dysk, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minutciasto rozwałkować i rozłożyć w foremkach wyścielonych papierem do pieczenia. Część ciasta zostawić do uformowania rantu dookoła foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnikapiec w 200`C 20 minut, do zrumienienia ciasta
czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli
wodnej. Ostudzić
śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką ostudzoną
czekoladęmus czekoladowy rozprowadzić na ostudzonym mazurku.
Śliwki rozłożyć wg uznania, zatapiając w musie
czekoladowym lub rozłożyć na wierzchu, lekko wciskając je do środka. Z pozostałych
śliwek ułożyć wzorek na mazurku. Mazurek dodatkowo posypałam wiórkami kokosowymiSMACZNEGO !wszystkim odwiedzającym moją stronę życzęRADOSNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH !