Wykonanie

Babka drożdżowa z
suszonymi śliwkami z Elsass. Upieczona w foremce babkowej idealna na wielkanocny stół, w każdej innej formie babka całoroczna. Delikatnie aromatyzowana
śliwkami w
rumie, przez co odrobinę wilgotniejsza od zwykłej baby drożdżowej. Podpieczone
migdały nadają dodatkowego smaczku każdemu kawałkowi babki. Smaczne
ciasto drożdżowe i na drugie śniadanie jak i do popołudniowej
kawy. Idealna dla niecierpliwych, bo zagniatanie ciasta w wieczór poprzedzajacy pieczenie znacznie skraca czas jej przygotowania.

Składniki:300 g
mąki orkiszowej jasnej 63040 g
cukru125 ml
mleka60 g masła+ do wysmarowania formy70 g suszonych
śliwek5 cl
rumu lub
koniaku15-19
migdałów1
jajko1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki suchych
drożdży-5 g2 łyżki
mleka
Wykonanie:suche składniki poza
śliwkami i
migdałami wymieszać w misce. Dolać podgrzane
mleko i wymieszać 6-8 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta . Dodac pokrojone w małe kawałki miękkie
masło i zagniatać dalej. Ciasto przykryć folią i na całą noc umieścić w lodówce
śliwki pokroić w kostkę, zalać
rumem i pozostawić na całą nocforemkę wysmarować
masłem, wysypać
mąką. W każde zagłębienie w foremce ułożyć po 1
migdalewyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i ocieplić. Wymieszac ze
śliwkami. Uformować i ułożyć w foremce. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę, by wyrosłopiekarnik rozgrzać do 200`C. Ciasto posmarować
mlekiem i piec 30 minutpierwsze 10 minut studzić w foremce, następnie babkę wytrząsnąć z formy i studzic na kratce. Oprószyć
cukrem pudremSMACZNWGO !