Wykonanie
Szybkie, proste i smaczne.Klasyczny
schab z dodatkiem
kurek w
śmietanowym sosie.Jego przyrządzenie zajmie nam 30-40 minut.Jeśli nie mamy
kurek, możemy je oczywiście zastąpić
pieczarkami,
suszonymi grzybami, albo zwyczajnie pominąć.Danie wyjdzie równie smaczne.
Składniki:600 g
schabu250 g
kurek1
cebula1 łyżka
masłaoliwa (
olej)
śmietana 18%sólpieprztymianekkoperek lub
natkaWykonanie:
Schab kroimy na plastry grubości ok. 1 cm, a następnie w paseczki. Solimy,
pieprzymy posypujemy
tymiankiem i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie czyścimy
kurki, siekamy
cebulę. Na rozgrzanej
oliwie podsmażamy z wszystkich stron paseczki
schabu, dodajemy
cebulę, mieszamy, dorzucamy łyżkę
masła (najlepiej sklarowanego) i
kurki. Całość dusimy ok 25 minut. Na koniec wlewamy
śmietanę i doprawiamy do smaku. Posypujemy
koperkiem lub posiekaną
natką pietruszki.