ßßß
Glazurowany boczek z szybkowaru(3-4 porcje)Składniki:3 dymki, tylko zielone części (ew. zielone listki pora)2,5 cm kawałek imbiru, obrany i pokrojony w cienkie plasterki1 łyżka oleju roślinnego900 g kawałek boczku ze skórą¼ szklanki sake½ szklanki wody½ szklanki mirinu½ szklanki sosu sojowego¼ szklanki cukruPrzygotowanie:W garnku szybkowara rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż boczek i obsmaż z każdej strony do zarumienia.Wlej tyle wody by przykryła mięso, włóż dymkę i imbir, załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez 35 minut.Następnie zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i odcedź mięso. Dymkę i imbir możesz już wyrzucić, a mięso umyj pod bieżącą wodą.Włóż boczek ponownie do garnka, wlej wodę, sake, mirin, sos sojowy i wsyp cukier. Całość wymieszaj, gotuj przez 2-3 minuty, następnie ponownie załóż pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez kolejne 35 minut.Zdejmij pokrywę (uprzednio wypuszczając parę) i gotuj na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.Pokrój boczek na plasterki i podawaj z polany sosem wraz z makaronem ryżowym.Smacznego!
English versionPressure cooker pork belly(3-4 servings)Ingredients:3 green onions, green parts2 , 5 cm piece of ginger, peeled and thinly sliced1 tbsp vegetable oil900 g pork belly¼ cup sake½ cup water½ cup mirin½ cup soy sauce¼ cup sugarPreparation:Heat the oil in the pressure cooker, add pork belly and cook on each side until browned.Pour water to cover the meat, then add the green onions and sliced ginger. Cover and lock the lid and cook under pressure for 35 minutes.When it is finished cooking let the pressure release, unlock the lid and drain the cooking water and discard the green onion and ginger. Rinse the pork belly under warm water.Place the pork belly back in the pot and add water, sake, mirin, soy sauce, and sugar. Mix the seasonings a little bit and and bing it to simmer for a 2-3 minutes. Cover and lock the lid and cook under pressure for 35 minutes.When it’s finished cooking let the pressure release, unlock the lid simmer on low heat until the liquid in the cooker has reduced.Enjoy!
Share the post "Glazurowany boczek z szybkowaru / Pressure cooker pork belly"


