ßßß
Herbata imbirowa to jeden z najlepszych, najsmaczniejszych i najzdrowszych napojów jakie znam. Kilka razy spotkałam się ze sklepowym kandyzowanym imbirem i pierwsze co przychodziło mi na myśl to użycie go właśnie do aromatyzowania herbaty. Postanowiłam zrobić własną wersję ze świeżego korzenia, która wyszła pyszna, ostra i wyjątkowo aromatyczna. Jest dziecinnie prosty w przygotowaniu i pięknie się przechowuje.► imbir [średni korzeń]► cukier [1 szklanka + ok. 1/3 szklanki do obtoczenia]► woda [1 szklanka]Obrać korzeń imbiru (najwygodniej jest zeskrobać wierzchnią warstwę metalową łyżeczką).Pokroić na ok. dwumilimetrowe plasterki.Wrzucić do garnka, zalać szklanką zimnej wody i doprowadzić do wrzenia.Gotować przez ok. 10 min.Po uplywie podanego czasu dodać szklankę cukru i gotować w cukrowym syropie przez ok. 40 min.Odsączyć kawałki imbiru (nie wylewać syropu, świetnie nadaje się do herbaty!) i obtoczyć w cukrze.Pozostawić na noc do przeschnięcia.