ßßß Cookit - przepis na Kandyzowany imbir w cukrze

Kandyzowany imbir w cukrze

nazwa

Składniki

Wykonanie

Share the post "Kandyzowany imbir w cukrze"
Uwielbiam kandyzowany imbir! W końcu udało mi się znaleźć dobry przepis i mogę pogryzać go do woli. W smaku są słodko-pikantne i można go używać jako posypkę do lodów, do ciasteczek, bułeczek (o czym wkrótce), chociaż ja lubię go jeść jak chipsy.Polecam!
Przepis znalazłam tutaj .
Czas przygotowania:15 min, Czas gotowania 1 godzina
Kandyzowany imbir (ok 450 g)
Składniki:
450 g młodego i świeżego imbiru (starsze i większe mają twarde włókna)
5 szklanek wody
maksymalnie 450 g cukru
Przygotowanie:
Obierz imbir ze skórki i pokrój na cienkie plasterki (najlepiej używając szatkownicy).
Włóż plasterki do dużego garnka, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu ok. 35 minut, lub do miękkości.
Odcedź plasterki zachowując 1/4 szklanki wywaru.
Zważ imbir i przygotuj tyle samo cukru. Przełóż go do dużej patelni, wsyp cukier i wlej pozostawiony wywar. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj przez 20 min,lub do prawie całkowitego odparowania wody z syropu, od czasu do czasu mieszając.
Przełóż imbir na kratkę do wystudzenia, uprzednio rozkładając pod nią np. folię aluminiową.Staraj się porozdzielać plasterki od siebie.
Pozostaw na kratce przez min. 6 godzin, a najlepiej przez całą noc.
Po tym czasie posyp drobnoziarnistym cukrem i przełóż do przewiewnego naczynia. Można go przechowywać do 2 tygodni.
Smacznego!
Share the post "Kandyzowany imbir w cukrze"
Źródło:http://karmelowy.pl/kandyzowany-imbir-w-cukrze