Wykonanie

...Zimno tak, że aż strach, jakże rozgrzać się...?Ot i na to mamy ostatnio pyszny sposób -
imbir do
herbaty ! Poleciła mi go jakiś czas temu Zosia. (wielkie Ci dzięki!!!). przepis pochodzi z bloga Królowej
Matki .Żeby nie było zbyt pięknie - mi się troszkę zcukrował. jeszcze nie wiem dlaczego, ale popracuję nad tym.
Syrop jest pyszny.Jak się go robi?Składniki:200ml
wody150-200g
cukruok 5 cm korzenia świeżego
imbiruI teraz tak.
Wodę z
cukrem gotujemy - na
syrop.Ja zrobiłam tak, że jak tylko sie
cukier z
wodą wymieszał, to wrzuciłam drobno pokrojony
imbir. I następnie gotowałam ok 20 min. Bo chciałam, by po pierwsze
syrop nasiąknął smakiem
imbiru, a po drugie, aby
syrop był gęściejszy, a nie taka
woda... (nie wiem czy słusznie).Po tym czasie, za radą Królowej zostawiłam jeszcze na 5 min w garnuszku
imbir i dopiero po tym czasie odcedziłam
imbir od
syropu. (Normalnie przez sitko małe).
Syrop zamknęłam w słoiku.Wyszło przepysznie (własnie
piję sobie
herbatkę z
syropem). Słodko-cierpki smak
imbiru w herbacie. No po prostu palce lizać ;-)

Wydrukuj przepis