ßßß Cookit - przepis na Zupa dyniowo-paprykowa z kiełkami

Zupa dyniowo-paprykowa z kiełkami

nazwa

Wykonanie

Pyszna i aromatyczna zupa o zniewalającej barwie. Z dodatkiem mleczka kokosowego i mleka owsianego. Smak podkręciłam ostrą papryką, octem ryżowym (nie pomijajcie tego składnika w zupie, przełamuje słodycz warzyw i nadaje charakter gotowemu kremowi) oraz trawą cytrynową. Doskonała na zimne jesienno-zimowe wieczory. Rozgrzewa i poprawia humor. Do dzieła!
Składniki:
· dynia Hokkaido
· 1 papryka pomarańczowa
· 2 średniej wielkości marchewki
· 2 małe cebule
· sól
· pieprz
· pół szklanki mleczka kokosowego
· szklanka mleka owsianego
· łyżka mielonej trawy cytrynowej
· mielona ostra papryka
· 3 łyżki octu ryżowego
· ząbek czosnku
· kiełki na patelnię - 200 g - miks kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki
· olej rzepakowy
Dynię i paprykę kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę kroimy w talarki, cebule przekrawamy na pół. Warzywa układamy na blasze piekarnikowej, skrapiamy olejem, delikatnie solimy i pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Upieczone warzywa blendujemy w dużym garnku na gładką masę. Zalewamy je mleczkiem kokosowym i mlekiem owsianym, w razie potrzeby możemy dolać więcej wody. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, octem ryżowym, ostrą papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy trawę cytrynową i całość ponownie blendujemy. Zupę podajemy z kiełkami z patelni (podsmażonymi ok. 5 minut na odrobinie oleju i doprawionymi solą). Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/zupa-dyniowo-paprykowa-z-kiekami.html