ßßß
Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy ok. 26 cm):200 g mąki pszennej pełnoziarnistej110 ml ciepłej wody10 g świeżych drożdży1 łyżka oliwy z oliwek1/2 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki soliDodatki:4 łyżki domowego ketchupu (przepis tutaj)250 g mozzarelli light2 duże pieczarki1 mała czerwona cebula1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym4 łyżki czarnych oliwek2 garście rukoli1 łyżeczka suszonego oregano
Z ciepłej wody, drożdży, cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić na ok. 10 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać ze solą. Dodać podrośnięty zaczyn i oliwę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto (ręcznie, w robocie, lub automacie do wypieku chleba). Wierzch ciasta posmarować oliwą. Miskę przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 1 godzinę. Podrośnięte ciasto podzielić na dwie porcje i rozwałkować na bardzo cienki okrąg. Przenieś na blaszkę do pieczenia posypaną mąką. Posmarować domowym ketchupem. Mozzarellę pokroić na plastry, ułożyć na cieście, dodać pokrojoną w piórka cebulę, pieczarki pokrojone w plasterki, oliwki i odsączone kawałki tuńczyka. Wierzch pizzy posypać oregano. Pizzę wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (dolna grzałka) i piec ok. 15 minut, do czasu aż brzegi się zarumienią a ser rozpuści. Pizzę przed podaniem posypać liśćmi rukoli. Smacznego!