ßßß Cookit - przepis na CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI

CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI

nazwa

Wykonanie

Błyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki. Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami.
Piekłam w formie 25cm .
Składniki:
- 145g masła
- 120ml mleczka kokosowego
- 230g mąki (dałam orkiszową typ700)
- 100g ksylitolu lub cukru
- 2 jajka
- 60g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (dałam domowy)
- 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy
- 3-4 jabłka (u mnie antonówki)
- mielony cynamon (opcjonalnie)
Dodatkowo:
- 2 łyżki soku cytryny
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać nożykiem od strony wypukłej. W misce wymieszać pół szklanki wody z sokiem z cytryny i "wykąpać" w tym jabłka, by nie ciemniały
W misie miksera umieścić miękkie masło, dodać ksylitol (cukier) oraz ksylitol z wanilią i utrzeć całość na puszystą, jasną masę. Następnie dodać po jednym jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.
Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.45 minut, ja piekłam 35 minut na termoobiegu.
Po wystudzeniu smarujemy ciasto lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Lukier:
- kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6)
- 2-3 łyżeczki mleczka kokosowego
- wiórki kokosowe do oprószenia ciasta
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2015/10/ciasto-kokosowe-z-jabkami.html