Wykonanie

Błyskawiczne, bardzo wilgotne, cudownie
kokosowe, przepyszne, bajeczne w smaku, ot po prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki. Przepis znaleziony tutaj, z małymi modyfikacjami.Piekłam w formie 25cm .Składniki:- 145g
masła- 120ml
mleczka kokosowego- 230g
mąki (dałam orkiszową typ700)- 100g
ksylitolu lub
cukru- 2
jajka- 60g
wiórków kokosowych- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia (dałam domowy)- 1 łyżka
ksylitolu z prawdziwą
wanilią lub
cukier waniliowy- 3-4
jabłka (u mnie antonówki)- mielony
cynamon (opcjonalnie)Dodatkowo:- 2 łyżki soku
cytrynyMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
wiórkami kokosowym. Zamieszać i odstawić.
Jabłka umyć, obrać, przekroić na pół i wykroić gniazda nasienne. Ponacinać nożykiem od strony wypukłej. W misce wymieszać pół szklanki
wody z sokiem z
cytryny i "wykąpać" w tym
jabłka, by nie ciemniałyW misie miksera umieścić miękkie
masło, dodać
ksylitol (
cukier) oraz
ksylitol z
wanilią i utrzeć całość na puszystą, jasną masę. Następnie dodać po jednym
jajku na zmianę z
mleczkiem kokosowym i
mąką wymieszaną z wiórkami i
proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników.Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki
jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy
cynamonem, gdy dajemy (u mnie część z nim, część bez).




Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C ok.45 minut, ja piekłam 35 minut na termoobiegu.Po wystudzeniu smarujemy ciasto lukrem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego (5-6)- 2-3 łyżeczki
mleczka kokosowego-
wiórki kokosowe do oprószenia ciasta









Smacznego :-)